Ο Trump "κοστίζει" στην Ford πάνω από 1 δισ. δολλάρια!


Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Donald Trump με τους... πάντες έχει τις πρώτες σημαντικές επιπτώσεις και μέσα στην Αμερική, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/9/2018

Οι δασμοί που έχει επιβάλλει ο Donald Trump στις εισαγωγές χάλυβα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πρόεδρος της Ford, Jim Hackett, αποκάλυψε ότι όσο παραμένουν οι δασμοί τόσο αυξάνονται τα προβλήματα για τις εταιρίες. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι φόροι στον χάλυβα θα κοστίσουν στην εταιρία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολλάρια σε κέρδη, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό προέρχεται από απώλειες εντός των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο ο υπεύθυνος για τις παγκόσμιες αγορές Jim Farley είχε δηλώσει ότι η πρακτική του Trump είχε δημιουργήσει έναν έντονο κόντρα άνεμο στην Ford, καθώς όχι μόνο μείωνε τα κέρδη αλλά άλλαζε και το πλάνο της εταιρίας για εισαγωγές αυτοκινήτων, όπως το Focus Active από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Τα στελέχη της Ford ζητούν να έρθουν τα δύο μέρη σε μία συμφωνία, καθώς οι επιχειρήσεις βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε μία σταθερότητα, και όλα αυτή την στιγμή δείχνουν παγωμένα.

Για την Ford το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά μετά το 013, με καθαρά κέρδη της τάξης των 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα κέρδη αυτά θα σημειώσουν βουτιά γύρω στο 30% για φέτος,