Ο Kim μετακινείται τώρα με Rolls-Royce


Ο Kim Jong Un οδηγεί πια Rolls-Royce. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της απομονωμένης χώρας του; Τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη Βόρεια Κορέα;

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/10/2018

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στην Pyongyang ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, έκανε την εμφάνισή του με μία Rolls-Royce Phantom. Ωστόσο, στο... ραντεβού του με τον Donald Trump ο Kim πήγε με μία Mercedes S 600 Pullman. Φαίνεται ότι στις επίσημες υποχρεώσεις του ο Βορειοκορεάτης δίνει το «παρών» με τα ίδια ή με αντίστοιχης βαρύτητας αυτοκίνητα. Γι’ αυτόν το λόγο, πολλοί λένε ότι διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από πολυτελή αυτοκίνητα με καταγωγή από τη Δύση. Πολλά δε από αυτά τα είχε φέρει στη χώρα από πατέρας του, Kim Jong II, την εποχή του διεθνούς embargo, αλλά φωτογραφίες τους δεν υπάρχουν.

Τι οδηγούν οι υπόλοιποι Βορειοκορεάτες;

Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την υπόλοιπη χώρα. Ενώ, λοιπόν, η πλειονότητα των Βορειοκορεατών μετακινείται με... τα πόδια ή οδηγεί ποδήλατο, η κυκλοφοριακή εικόνα στην Pyongyang, που κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από την πολιτική και οικονομική elite της χώρας, έχει αλλάξει. Πάνω απ’ όλα αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων, που προέρχονται από την Κίνα. Έτσι, τα Donfeng, BYD, Landwind και τα VW Jetta, τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, μόνο σπάνια δεν τα λέει κανείς στη Βόρεια Κορέα. Εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται; Βεβαίως, ο κρατικός όμιλος Ryonbong, που συμμετέχει από το 1998 στην κοινοπραξία “Pyeonghwa” (δηλαδή: ειρήνη). Η τελευταία ιδρύθυκε με σκοπό να βάζει... ρόδες σε άδειες, που προέρχονται από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κίνα, δραστηριότητα που συνεχίζει και σήμερα. Πάντως, οι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι εταιρείες έχουν σταματήσει την παραγωγή από το 2012, καθώς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα τοποθετούνται λογότυπα της Pyeonghwa. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν και έμποροι, οι οποίοι -φυσικά- ελέγχονται από το κράτος.

Καλλωπισμένες Mercedes και απλήρωτα Volvo

Στους δρόμους του σκιώδους βασιλείου του Kim κυκλοφορούν πολλά παλιά αυτοκίνητα. Ανάμεσα στα κινεζικά φορτηγά και στα ρουμανικά Dacia υπάρχουν πολλές παλιές Mercedes. Πώς οι /8, οι W 123 και οι /W 124 ή οι W 210 ήρθαν στη Βόρεια Κορέα δεν είναι ξεκάθαρο. Εκτός, όμως, από τα γερμανικά πολυτελή αυτοκίνητα, στη Βόρεια Κορέα έφτασαν και πολλά σουηδικά, όπως τα 1.000 Volvo 144, που αγόρασε η χώρα, αλλά δεν πλήρωσε ποτέ, παρ’ ότι κυκλοφορούν ακόμη.