Ο επικεφαλής του ομίλου Volkswagen Matthias Müller θα αποχωρήσει την Παρασκευή


Τα συμβόλαια είναι για να σπάνε και αυτό θα ισχύσει και για τον επικεφαλής του ομίλου Volkswagen Matthias Müller, ο οποίος θα αποχωρήσει παρά την ύπαρξη συμφωνίας για ακόμα δύο χρόνια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 11/4/2018

O Matthias Müller, o άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου Volkswagen από τον Martin Winterkorn μέσα στη δίνη του dieselgate εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποχωρήσει από τη θέση του την Παρασκευή. Και ας έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020. Η απόφαση για την αποχώρηση του 64χρονου Müller προέρχεται από τους κατόχους της πλειοψηφίας (52%) των μετοχών του ομίλου, που δεν είναι άλλοι από τις οικογένειες Porsche και Piech. Οι οποίες είχαν συνεργαστεί μαζί του και όσο ήταν στα ηνία της Porsche. Μάλιστα οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως η προώθησή του στην κορυφή της πυραμίδας του ομίλου έγινε ακριβώς γιατί ήταν πιστός στις δύο οικογένειες.

Η απόφαση για την αποχώρηση του Müller λέγεται πως έχει ληφθεί εδώ και μήνες μιας και υπήρχαν στην πορεία αρκετά σημεία τριβών, όπως το πρόσφατο θέμα με τα πειράματα σε πιθήκους ή η δήλωσή του το περασμένο καλοκαίρι για πώληση δραστηριοτήτων του ομίλου που δεν είχε βρει καθόλου σύμφωνους τους μεγαλομετόχους. Επίσης γίνεται αναφορά πως το τελευταίο καιρό ο Müller έδειχνε κουρασμένος.

Πάντως υπάρχουν και φήμες πως η απόφαση περί αποχώρησής του ενισχύθηκε από μια πρόσφατη συνέντευξή του στο έγκριτο περιοδικό Spiegel, όπου είχε υπεραμυνθεί με έντονο τρόπο της αμοιβής του, που για τη χρονιά που πέρασε έφτασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο που δεν μπορούν να προσάψουν στον Müller είναι κακά οικονομικά αποτελέσματα και αυτό παρά τα απόνερα του diesel gate, ενώ ο πιο πιθανός διάδοχός του είναι ο επικεφαλής της μάρκας VW. Ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος, ο εμπνευστής του προγράμματος ηλεκτροκίνησης της VW, ενώ έχει τη στήριξη των μεγαλομετόχων.