Niki Lauda: Ποια είναι η κατάσταση του θρύλου της Formula 1;


Θετικά είναι τα μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Niki Lauda. Ο Αυστριακός αναμένεται να ανακτήσει τις δυνάμεις του στα τέλη του μήνα σε κλινική αποκατάστασης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/10/2018

17 Οκτωβρίου: Ο Niki Lauda είναι καλύτερα: Επιτέλους, οι ειδήσεις για την κατάσταση της υγείας του Niki Lauda είναι καλές έπειτα από τη μεταμόσχευση πνεύμονα. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της πατρίδας του, ο τρεις φορές πρωταθλητής της Formula 1 θα βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, ώστε να μεταφερθεί σε κλινική αποκατάστασης. Άλλωστε, ο 69χρονος Αυστριακός θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του εκεί, αλλά και να ενδυναμώσει το μυϊκό σύστημά του. Προς το παρόν ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Mercedes-Benz είναι σε θέση να στέκεται μόνο υποβασταζόμενος, αν και οι φυσικοθεραπευτές έχουν ξεκινήσει ήδη τη δουλειά τους. Πότε θα ξαναδούμε το κόκκινο καπελάκι στα paddock είναι άγνωστο ακόμη.

8 Αυγούστου: Τώρα μιλούν οι γιατροί! Για την ακρίβεια, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη για την κατάσταση της υγείας του Niki Lauda. «Ο πνεύμονας έχει τόσο εξαιρετική λειτουργία, που μπορέσαμε να απομακρύνουμε την υποστήριξη του κυκλοφοριακού συστήματος ήδη από το χειρουργείο!», είπε ο θωρακοχειρουργός του, για να συμπληρώσει πως «ο μεταμοσχευμένος πνεύμονας έχει αναλάβει καλά τη λειτουργία του.» Παρεμπιπτόντως, η διασημότητα Lauda δεν ήθελε πολλή δημιοσιότητα για το θέμα του. Τα ιατρικά δεδομένα απεστάλλησαν ανώνυμα στην πανευρωπαϊκή ανταλλαγή οργάνων Eurotransplant!

«Διαπιστώσαμε ότι ο ασθενής ανταποκρίθηκε άριστα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μπόρεσε να αποσυνδεθεί μετά από 24 ώρες», προσθέτει ο Διευθυντής του τμήματος Καρδιολογίας, Christian Hengstenberg. «Αυτό σημαίνει ότι ο σωλήνας στον πνεύμονα αφαιρέθηκε και ο ασθενής ήταν ικανός να αναπνέει από μόνος του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όλην τη μετεγχειρητική διαδικασία, είδαμε ότι είναι πλήρως συνειδητός και ότι όλα τα όργανα δουλεύουν σωστά.»

Οι γιατροί εξήγησαν επίσης ότι ο Αυστριακός δεν είχε καλοκαιρινή γρίπη, όπως είχε έως πρόσφατα επικοινωνηθεί. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 είχε αρχικά φλεγμονή των κυψελίδων του πνεύμονα. Αργότερα, ακολούθησε μια οξεία πνευμονική νόσος κατά τη διάρκεια της οποίας τα ανοσοκύτταρα του αίματος μετανάστευσαν στους πνεύμονες και επιτέθηκαν στον εκεί ιστό. «Αυτό τελικά οδηγεί σε καταστροφή και απώλεια υγιούς πνευμονικού ιστού - και ο ασθενής αδυνατεί να πάρει αρκετό οξυγόνο μέσω των πνευμόνων του", εξηγεί ο Marco Idzko, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής Μονάδας.

6 Αυγούστου: Ο Niki Lauda κάνει πρόοδο. Ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 αναπνέει ανεξάρτητα 24 ώρες μετά από την εγχείρηση και επανέρχεται σε πλήρη συνείδηση. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το νοσοκομείο. «Από τότε υπάρχει μια συνεχής βελτίωση, όλα τα όργανα λειτουργούν καλά», ανέφερε η κλινική. Για λόγους περαιτέρω αποκατάστασης, ο Lauda παραμένει στο νοσοκομείο.

4 Αυγούστου: Ο Niki Lauda «έπεσε» σε τεχνητό κώμα έπειτα από μεταμόσχευση πνεύμονα στη Βιέννη. Οι γιατροί θα αφαιρούσαν το σωλήνα αναπνοής. Από τις 12 η ώρα ο Lauda θα πρέπει να έχει συνείδηση και να αναπνέει ανεξάρτητα.

Πέντε μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ομάδας της Mercedes στη F1 βρίσκεται σε νοσοκομείο της Βιέννης, εξαιτίας σοβαρής καλοκαιρινής γρίπης. Αρχικά αναφέρθηκε ότι ο Lauda ήταν ήδη σε φάση ανάκαμψης και ότι είχε βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, δύο μέρες μετά ήρθε το σοκ: απαιτείται μεταμόσχευση πνεύμονα!

Ο θρύλος της Formula 1 βρίσκεται τώρα στη φάση της ανάκαμψης. Ειδικός από το νοσοκομείο της Βιέννης αποκαλύπτει επίσης πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. «Ο κ. Lauda κρατήθηκε ζωντανός με μια αντλία για επτά ημέρες, ο ασθενής έχει πλήρη συνείδηση. Αυτή είναι μια κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από μια μεταμόσχευση. Διαφορετικά, ο ασθενής θα μπορούσε να κρατηθεί ζωντανός μόνο για δύο εβδομάδες.»

Ο Lauda είχε ήδη χάσει τα τελευταία δύο σαββατοκύριακα της Formula 1 στο Hockenheim και στη Βουδαπέστη. Η Mercedes ανέφερε μόνο ότι ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν άρρωστος. Τώρα, όμως, η ανακοίνωση ήταν διαφορετική: Ο Lauda είχε ακυρώσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Ibiza λόγω μόλυνσης από τη γρίπη και είχε πετάξει στη Βιέννη για θεραπεία.

Οι Βιεννέζοι γιατροί είπαν: «Για τον κ. Lauda η κατάσταση ήταν τέτοια, που όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέχρι πρόσφατα ζούσε μία απόλυτα φυσιολογική ζωή, γεγονός που φυσικά επηρέασε ευνοϊκά την αρχική κατάσταση για μια μεταμόσχευση και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να του κάνουμε μεταμόσχευση.»