Hennessey Goliath 6x6: Τριαξονικό... αγροτικό!


Ο θρυλικός tuner (μετατροπέας) από τις ΗΠΑ, η Hennessey, προχώρησε σε νέες επεμβάσεις. Αυτήν τη φορά δεν ασχολήθηκε με ένα σπορ μοντέλο, αλλά με ένα pick up, το Chevrolet Silverado!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/10/2018

Το κλασικό Chevrolet Silverado παραγωγής δεν είναι ακριβώς αυτό που στην Ευρώπη θα αποκαλούσαμε ένα μεσαίου μεγέθους pick up, καθώς αυτό το μοντέλο αξίζει με το παραπάνω τον πρόσθετο χαρακτηρισμό “truck” εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεών του.

Με μήκος κάτω από 5 m, αλλά και με την «κοντή» καμπίνα του, πάλι δε θα το αποκαλούσε κάποιος «μικρό». Επίσης, δεν είναι καν διαθέσιμο με έναν κινητήρα κυβισμού τουλάχιστον 4,3 lt. Κορυφαίο μηχανικό σύνολο είναι φυσικά ένας V8 με κυβισμό 6,2 lt., ισχύος 425 PS και μέγιστης ροπής 620 Nm. Το δε μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος ρυμούλκησης στις ΗΠΑ είναι 5,67 τόννοι.

Ένας Γολιάθ με 715 PS

Για το θρυλικό tuner από την Αμερική, Hennessey, όλα τα προηγούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν μικρά. Ακόμα και το σύστημα κίνησης: Στο Chevrolet Silverado η ροπή του κινητήρα μεταδίδεται και στους δύο άξονες. Ωστόσο, τα πάντα γίνονται ακόμα καλύτερα.

Κι αυτό, γιατί οι Τεξανοί έφτιαξαν από ένα 4x4 ένα… 6x6: Η περιορισμένης παραγωγής σειρά των 24 μονάδων έχει απολύτως δικαιολογημένα ονομαστεί “Goliath”. Μέσω ενός μηχανικού υπερσυμπιεστή (δηλαδή ενός Kompressor), η ισχύς που αποδίδει ο οκτακύλινδρος κινητήρας φτάνει τα 715 PS, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει τα περίπου 900 Nm. Αυτή η τεράστια ισχύς μεταφέρεται μέσω των τεράστιων ελαστικών των 37 in στο έδαφος, είτε πρόκειται για την άσφαλτο, είτε για εκτός δρόμου επιφάνεια. Επιπλέον, στην καλύτερη περίπτωση, αυτός ο γίγαντας επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε 4,5 sec.

Για την ταιριαστή εμφάνισή του φροντίζουν επίσης ένα bodykit 8 in, ένα roll bar με φώτα LED και ένα σύστημα εξάτμισης με 4 απολήξεις. Τιμή αγοράς: 375.000 δολάρια!

Οι ανταγωνιστές του: κάποια εξαιρετικά 6x6 μοντέλα

Το Chevrolet Silverado Goliath δεν είναι το πρώτο pick-up-truck του οίκου Hennessey. Οι Τεξανοί τοποθετούν κατόπιν επιθυμίας του πελάτη έναν τρίτο άξονα και στο δημοφιλέστατο Ford F-150, το οποίο «βαφτίζουν» στη συνέχεια “VelociRaptor”. Ο V6 των 3,5 lt. αυτού του μοντέλου αποδίδει τελικά πάνω από 600 PS.

Πρόκειται για μία κατασκευή, που ακόμα και η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη αντίστοιχη κατασκευή δεν μπορεί να φτάσει. Ο Biturbo V8 των 5,5 lt. της Mercedes G 63 AMG 6x6 αποδίδει… μόλις 544 PS, η δε τιμή του φτάνει τα 450.000 ευρώ.