H VW ζητά βοήθεια από τη Ρωσία


Συνάντηση του Valdimir Putin με τον CEO του Volkswagen Group, Matthias Mueller 

  • 9/2/2017

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: AP

Ο Πρόεδρος Vladimir Putin συναντήθηκε την Τετάρτη 8/2 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen, Matthias Mueller στη Μόσχα δηλώνοντας έτοιμος να βοηθήσει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σε μια εποχή που οι εγχώριες πωλήσεις της VW ολισθαίνουν λόγω χαμηλής ζήτησης. 

Ο Putin ανέφερε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η VW στη Ρωσία, -σε μια άλλοτε ακμάζουσα αγορά- έχοντας πέσει θύμα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η επιχείρησή σας ως σύνολο τα καταφέρνει καλά, αν και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες» δήλωσε ο Putin σύμφωνα με το Reuters, σε μια σπάνια συνάντηση του με ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του παγκόσμιου επιχειρείν. Μετά μάλιστα της κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε τυχόν απορίες που έχετε για να σας βοηθήσουμε να αναπτυχθείτε περαιτέρω στη χώρα μας» πρόσθεσε.

 

Γιατί επιμένει στη Ρωσία το VW Group;

Το VW Group είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ξένων αυτοκινήτων της Ρωσίας σε επίπεδο πωλήσεων και εσόδων. Όμως οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 5% στη Ρωσία το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), ενώ η συνολική αγορά της χώρας μειώθηκε κατά 11 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Ορισμένοι ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η General Motors, έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, αλλά η Volkswagen έχει διαρκείς επενδύσεις, ποντάροντας στο ότι οι πωλήσεις κάποια μέρα θα ανακάμψουν φτάνοντας τα επίπεδα του 2012 όταν στο αποκορύφωμά τους ήταν σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα ετησίως από περίπου 1,4 εκατομμύρια οχήματα σήμερα.

Η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσιο στην Kaluga, 170 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και πρόσθεσε ένα νέο εργοστάσιο κινητήρων στην πόλη το 2015. Επίσης, έχει δύο άλλες μονάδες παραγωγής.

Μια πηγή του χώρου δήλωσε ότι η συνάντηση Mueller - Putin ήταν για να συζητήσουν «αποκλειστικά προνόμια» για την εταιρεία του.

Η δε Volkswagen σε μια δήλωση της είχε δεσμευτεί για την Ρωσική αγορά, όπου είπε ότι προβλέπονται 6.800 άμεσες και 50.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, και προγραμματίζεται η περαιτέρω ανάπτυξη εκεί. Ο Putin από την πλευρά του είπε σε δημοσιογράφους ότι φορολογικά προνόμια προσφέρονται ήδη από τη ρωσική κυβέρνηση βοηθώντας τις πωλήσεις της Volkswagen.

Η ΑΕΒ πάντως βλέπει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία να αυξηθούν κατά 4% το 2017 μετά από τέσσερα συναπτά έτη παρακμής, αν και είχαν πέσει 5 τοις εκατό τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Οι πωλήσεις του Ομίλου VW αυξήθηκαν κατά 2 τοις εκατό για το μήνα.