H Tesla έχασε το 2017 1,6 δισ. δολάρια


Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορεί η Tesla να πούλησε πέρυσι συνολικά 103.000 αυτοκίνητα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σημειώνει και κέρδη.

  • 9/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απεναντίας, μιας και το 2017 η αμερικάνικη εταιρεία του Elon Musk έχασε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, προ φόρων. Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες και σημειώθηκαν παρόλο που ο συνολικός τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 68%, στα 11,76 δις δολάρια, σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ενδιαφέρον είναι πως παρά τις απώλειες η μετοχή της Tesla τελικά κέρδισε συνολικά 2%, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι επενδυτές προβλέπουν ένα καλό μέλλον για αυτή. Παρόλο που οι δυσοίωνες προβλέψεις και μάλιστα από πολύπειρα και καταξιωμένα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ο Bob Lutz, πως δεν θα αντέξει, έχουν αυξηθεί.

Την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών δεν την επηρεάζουν ούτε τα προβλήματα παραγωγής του Model 3, του πιο φιλόδοξου μοντέλου της μάρκας, από το οποίο του 2017 κατασκευάστηκαν μόλις 1.762. Το πιο επιτυχημένο Tesla είναι το Model S, από το οποίο τη χρονιά που μας πέρασε πουλήθηκαν συνολικά 54.700, ενώ νέους ιδιοκτήτες βρήκαν και 46.500 Model X.