Η Opel επιρρίπτει ευθύνες στην GM


Η Opel, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με εκπομπές καυασερίων από diesel κινητήρες της, θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες και πρόχειροι χειρισμοί από την General Motors. Ως γνωστόν, η Opel απειλείται με ανάκληση 100.000 αυτοκινήτων.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/10/2018

Η Opel περιμένει τις έρευνες για την απάτη, για την οποία κατηγορείται, δηλαδή για το diesel gate. Η γερμανική εταιρεία, που τον Αύγουστο του 2017 πουλήθηκε στο γαλλικό όμιλο PSA, επιρρίπτει ευθύνες στους προηγούμενους ιδιοκτήτες της, την General Motors, υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί της ήταν πρόχειροι.

Έφοδος στην Opel, που απειλείται με ογκώδεις ανακλήσεις

Τρία χρόνια έπειτα από τη γνωστοποίηση του diesel gate και τον έλεγχο των Volkswagen, Audi, Daimler και BMW στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπήκε η Opel. Στις 15 Οκτωβρίου έγινε έφοδος της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της στο Rüsselsheim και στο Kaiserslautern. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν αρχικά ότι υφίσταται απάτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης 95.00 οχημάτων, με προδιαγραφές Euro 6. Η γερμανική εταιρεία, όμως, επιμένει ότι τα αυτοκίνητά της πληρούν τις προδιαγραφές και ότι, τελικά, τα σχεδόν 100.000 Insignia, Zafira και Cascada δε θα κινδυνεύσουν. Παρ’ όλα αυτά, λέγεται ότι τα «ύποπτα» αυτοκίνητα είχαν ξεπεράσει το όριο για τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) κατά περισσότερο από 10 φορές! Μάλιστα, η Opel προσφέρθηκε να δώσει στους ιδιοκτήτες τους αναβαθμισμένα software, αλλά τελικά δε δόθηκε συνέχεια.