Η Mazda ολοκλήρωσε την παραγωγή 50 εκατ. αυτοκινήτων στην Ιαπωνία


Έχουν περάσει 86 χρόνια και 7 μήνες από την ημέρα που ξεκίνησε η παραγωγή αυτοκινήτων της Mazda στην Ιαπωνία μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό ορόσημο των 50 εκατομμυρίων μονάδων.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/6/2018

Μία εταιρία με πολλές πρωτοποριακές ιδέες που συνέδεσε τo όνομά της με τις καλύτερες αξίες του "Made In Japan" έκλεισε ένα σημαντικό ορόσημο για την ιστορία της. Ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες την παραγωγή 50 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία. 

Από το 1931 που ξεκίνησε με ένα απλό τρίκυκλο με το όνομα Mazda Goμέχρι τις ημέρες μας, η Μazda χαρακτηρίστηκε από τις πρωτοποριακές της ιδέες και τον επίμονο μοναχικό της δρόμο σε ότι αποφάσιζε να υποστηρίξει (όπως για παράδειγμα οι κινητήρες Wankel). 

H επιτυχία αυτή γιορτάστηκε στο εργοστάσιο της εταιρίας Hofu στην επαρχία Yamaguchi όπου ο πρόεδρός της Masamichi Kogai δήλωσε ότι τα Ιαπωνικά εργοστάσια της εταιρίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως δότες τεχνολογίας και εξελίξεων πάνω στα οποία θα στηρίζονται τα εργοστάσια της Mazda που είναι σε λειτουργία σε όλο τον πλανήτη.

Η ιστορία της εταιρίας μπορεί να ξεκινά τυπικά το 1931, όμως η πραγματική της ανάμιξη με την αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά το 1960, με το R360 Coupe (ένα από εκείνα τα σούπερ μικρά γιαπωνέζικα αυτοκινητάκια), το οποίο ακολούθησε το Carol το 1962 και το Famillia (ή Mazda 800) το 1964. 

Το εργοστάσιο στο Hofu ξεκίνησε να λειτουργεί το 1982 και τροφοδοτούσε την εγχώρια αγορά, ενώ έγινε πεδίο μελέτης από την εταιρία εξελιγμένων τεχνικών και ευέλικτων γραμμών παραγωγής, με στόχο την μείωση του κόστους.

Η μέθοδος της Mazda έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπολογίζει ότι φέτος θα πουλήσει πάνω από 1.660.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως, με τον προγραμματισμό να θέλει να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως μέχρι το 2024.