Η Lexus εξετάζει τη δυνατότητα παραγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα


Lexus Made in China. Μέχρι πρότινος αυτό δεν ήταν καν προς συζήτηση, όμως οι καιροί αλλά τα δεδομένα αλλάζουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 11/10/2018

Μπορεί η ίδια η Lexus αλλά και η μητρική της Toyota να το διαψεύδουν αλλά πηγές από το εσωτερικό των δύο εταιρειών, που για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, επιβεβαιώνουν πως η ιαπωνική εταιρεία εξετάζει εδώ και δύο χρόνια την δυνατότητα παραγωγής στη Κίνα.

Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη τοποθέτηση της μάρκας που δεν δεν έδειχνε διατεθειμένη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση εξαιτίας ερωτηματικών σχετικά με την ποιότητα κατασκευής αλλά και αμφιβολιών για την κερδοφορία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με το Reuters η Toyota έχει διαπραγματευθεί για το συγκεκριμένο θέμα με τους Κινέζους συνεργάτες της, τον όμιλο Guangzhou Automobile Co και τον όμιλο FAW, που έχουν αποδείξει πως μπορούν να κατασκευάσουν οχήματα υψηλής ποιότητας.

Η κατασκευή των Lexus στην Κίνα θα έκανε τα μοντέλα της Lexus πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά των τριών Γερμανών κατασκευαστών -Audi, BMW, Mercedes- που έχουν ήδη ακολουθήσει τη συγκεκριμένη τακτική. Θετική εξέλιξη για τα σχέδια της Lexus είναι πως άλλαξε η κινέζικη νομοθεσία στο συγκεκριμένο τομέα, η οποία πλέον επιτρέπει στους ξένους κατασκευαστές να έχουν στην κατοχή τους το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Από την άλλη στην εξίσωση μπαίνει και η μείωση των φόρων που επιβάλλει η Κίνα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από το 25% της αξίας τους στο 15%.