H Jaguar θα μπορούσε να είναι πλήρως ηλεκτρική μέσα σε 10 χρόνια


Τα σχέδια των υπευθύνων της βρετανικής εταιρίας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα σε ότι αφορά την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητά της.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/10/2018

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης έχει ήδη αρχίσει για τα καλά, και δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν μεγάλα σχέδια για τα νέα δεδομένα που ανοίγονται  μπροστά μας. Μία από αυτές είναι και η Jaguar, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να έχει όλα της τα μοντέλα ηλεκτρικά μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Το πρώτο μοντέλο αυτής της νέας γενιάς αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι η διάδοχος της XJ έτσι ώστε να βρεθεί απέναντι σε μοντέλα όπως η Porsche Taycan, το Tesla Model S,κ.λπ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα ΧJ θα είναι η πιο πολυτελής Jaguar που έχει παρουσιαστεί ποτέ ενώ η σχεδίασή της θα είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Το ηλεκτρικό τους πεπρωμένο φαίνεται ότι έχουν εμπρός τους και οι ΧΕ και ΧF οι οποίες πιθανόν να καταργηθούν και να δώσουν την θέση τους σε ένα ηλεκτρικό crossover στα πρότυπα του Audi e-tron. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα δυο SUV της εταιρίας, την Ε-Pace και την F-Pace που κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας θα αντικατασταθούν από τη νέα γενιά της i-Pace.

To πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο σπορ μοντέλο την F-Type η οποία ίσως και να καταργηθεί, αφήνοντας μόνο ένα μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην γκάμα, την J-Pace η οποία έχει σχεδιαστεί ως αντίπαλος της Cayenne. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 300.000 πωλήσεις ετησίως όταν η γκάμα γίνει πλήρως ηλεκτρική, και έχει 5 μοντέλα στην πλήρη ανάπτυξή της. Φέτος υπολογίζεται να πωληθούν γύρω στις 175.000 αυτοκίνητα της εταιρίας, η οποία πιστεύει ότι η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον της αγοράς για τα μοντέλα της.