Η αναγέννηση της Jaguar XJS με ένα εντυπωσιακό restomod 600 ίππων (photos)


H TWR Performance γιορτάζει τα 50ά γενέθλια της θρυλικής Jaguar XJS, μεταμορφώνοντάς την σε ένα πανίσχυρο super GT με κινητήρα V12 και μηχανικό κιβώτιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TWR PERFORMANCE
  • 30/4/2024

Η βρετανική εταιρεία TWR Performance, γνωστή στον χώρο της αυτοκίνησης ως μια από τις πιο εμβληματικές ομάδες μηχανικών και βελτιωτών, τράβηξε το κάλυμμα από το πρώτο πρότζεκτ της νέας της εποχής. Πρόκειται για ένα restomod της Jaguar XJS, η οποία φέτος μετρά 50 χρόνια από το λανσάρισμά της και το γιορτάζει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Το TWR Supercat επαναπροσδιορίζει την XJS ως ένα super GT υψηλών επιδόσεων, που φέρει αμάξωμα από ανθρακόνημα κι έναν κινητήρα V12 που συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Η εμφάνιση, παρότι αλλαγμένη, διατηρεί το εμβληματικό σχήμα του μοντέλου, λαμβάνοντας πιο επιθετικό σχεδιασμό που θυμίζει κάτι από δεκαετία του '80. Πίσω από την επανασχεδίαση κρύβεται ο ψηφιακός σχεδιαστής Khyzyl Saleem κι ο πασίγνωστος βελτιωτής Magnus Walker.

Στο μπροστινό μέρος έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη αεροτομή κι ένας προφυλακτήρας με έντονες εισαγωγές αέρα, όπως και στρόγγυλοι προβολείς LED, που περιβάλλονται από τα κλασικά εξάγωνα πλαίσια που βρίσκει κανείς στην XJS.

Περνώντας προς τα πίσω, υπάρχει ένας ενεργός διαχύτης που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του οχήματος, ενώ έχει προστεθεί και μια επίσης μεγάλη αεροτομή τύπου ducktail.

Όπως προαναφέρθηκε, κάτω από το κάλυμμα βρίσκεται ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας V12, η ισχύς του οποίου ξεπερνά τα 600 PS, όπως τονίζει η εταιρεία, χωρίς όμως να διευκρινίζει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του Supercat. Αυτός ο αριθμός, όμως, ξεπερνά κατά πολύ εκείνον της αυθεντικής Jaguar XJS, η οποία στην ισχυρότερη έκδοσή της απέδιδε 333 PS.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ του νέου και του παλιού έγκειται στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το Supercat έχει εξοπλιστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ ο πρόγονός του έφερε αυτόματο σύστημα μετάδοσης με 3 σχέσεις.

Στο εσωτερικό, η TWR αναφέρει ότι έχουν τοποθετηθεί bucket καθίσματα, χωρίς όμως να δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το δυναμικό ντεμπούτο του Supercat, κι άρα η πλήρης αποκάλυψή του, έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι. Μόλις 88 μονάδες θα κατασκευαστούν, με τον αριθμό να αποτελεί φόρο τιμής της πρώτης νίκης της Jaguar στο Le Mans το 1988. Η τιμή ξεκινά από τις 225.000 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 263.000 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα τέλη του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε μια πανέμορφη Jaguar XJ220 να κάνει βόλτες στο Μονακό (video)

Το Volvo P1800 Cyan GT είναι ένα εκθαμβωτικό restomod με 420 PS (photos)

Αυτό το ακραίο restomod της Porsche 914 έχει κινητήρα από Cayman S (photos)