CAR AND DRIVER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2018 SHELL ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Έντονο ελληνικό χρώμα στον 34ο Μαραθώνιο Οικονομίας της «Shell» 16/4

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν τρεις ομάδες φοιτητών. Η «Προμηθέας», από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η «Ποσειδώνας» από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και η «TUC Eco Racing» της σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η προσπάθεια των φοιτητών στηρίζεται από την «Coral Α.Ε.», επίσημου αντιπροσώπου της «Shell» στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής αυτής, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell συνεχίζει να εμπνέει για 34η χρονιά τη νέα γενιά, ώστε να σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα ενεργειακά αποδοτικά οχήματα, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις.

»Ο ενθουσιασμός μας παραμένει αμείωτος, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί μία αφορμή για να διαπιστώσουμε ότι οι νέοι δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και αγωνίζονται για τα όνειρά τους. Όπως πάντα, η Coral δεσμεύεται να σταθεί στο πλευρό των ελληνικών ομάδων στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!»

Στον διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερες από 160 ομάδες φοιτητών, από 27 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτόν για 15η χρονιά και οι όσοι εμπλέκονται στον Μαραθώνιο Οικονομίας σχεδιάζουν, εξελίσσουν και δοκιμάζουν το όχημά τους για περισσότερο από έναν χρόνο, τις περισσότερες φορές.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα όχημα το οποίο να διανύσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση με το ισοδύναμο μιας κιλοβατώρας (εάν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο) ή με το ισοδύναμο ενός λίτρου καυσίμου για τον κινητήρα ΜΕΚ που έχουν επιλέξει οι διαγωνιζόμενοι.

Οι ελληνικές ομάδες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο παρελθόν, στην κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα περσινά αποτελέσματα:

Η ομάδα «Προμηθέας» συμμετείχε στην κατηγορία «Prototype» (ηλεκτροκίνητα) και κατετάγη στην 25η θέση διανύοντας 225 km/kWh με τον «Πυρφόρο», όπως ονομάζεται το όχημά της.

Οι φοιτητές του «Ποσειδώνα» κατετάγησαν στην 9η θέση της ίδιας κατηγορίας καθώς η «Τριήρης», το όχημά τους, διάνυσε 412 km/kWh ενώ της απενεμήθη το βραβείο σχεδιασμού, μιας και αυτό ήταν προσεγμένο αεροδυναμικά, άρτιο κατασκευαστικά και ασφαλέστατο.

Τέλος, η «TUC Eco Racing» κατετάγη 4η στην κατηγορία «Urban Concept» (ηλεκτροκίνητο με χρήση υδρογόνου), διανύοντας με το όχημά της 138 km/m3 και διακρίθηκε για την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας της και το ομαδικό πνεύμα, ενώ απέσπασε για τέταρτη φορά στην ιστορία συμμετοχής της στον θεσμό το Βραβείο Ασφάλειας Οχήματος.

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους φοιτητές μας και ευόδωση των κόπων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • FERNANDO ALONSO 20/10

  Fernando Alonso: Μια ζωη γεμάτη αντιθέσεις...

  Ο Fernando Alonso αποχαιρετά έπειτα από 17 χρόνια τη Formula 1, την οποία αγάπησε, αλλά και… βαρέθηκε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού!

 • 2018 BUGATTI EXTREPE SPORT 20/10

  Η Bugatti ετοιμάζει μία extreme έκδοση της Chiron Super Sport

  Mετά την Divo η Bugatti φαίνεται ότι ετοιμάζει μία πολύ ακραία έκδοση της Chiron Super Sport σε λίγα κομμάτια και με στόχο το ρεκόρ ταχύτητας.

 • FORD MUSTANG EV 20/10

  Η Ford ετοιμάζει και... ηλεκτρική Mustang; (Video)

  Αν και η Mustang φαίνεται να αποκτά μπαταρίες και πρίζες, τότε είναι πλέον βέβαιο ότι βρισκόμαστε για τα καλά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

 • 2018 SEAT TARRACO PRODUCTION 20/10

  Στην Γερμανία ξεκινά η παραγωγή του νέου SEAT Tarraco

  Xρειάστηκαν να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε το κεντρικό εργοστάσιο της VW στο Wolfsburg να κατασκευάσει μοντέλο κάποιας άλλης εταιρίας. Και αυτό είναι το νέο SUV της SEAΤ, το Tarraco.

 • PORSCHE MISSION E CROSS TURISMO 19/10

  Porsche: Επίσημα η Mission E Cross Turismo στην παραγωγή

  Το πράσινο φως για την παραγωγή έδωσε το εποπτικό συμβούλιο της Porsche AG για το δεύτερο ηλεκτρικό σπορ μοντέλο που θα πλαισιώσει την Taycan.

 • OPEL: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΗΣ DIESEL GATE 19/10

  Η Opel επιρρίπτει ευθύνες στην GM

  Η Opel, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με εκπομπές καυασερίων από diesel κινητήρες της, θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες και πρόχειροι χειρισμοί από την General Motors. Ως γνωστόν, η Opel απειλείται με ανάκληση 100.000 αυτοκινήτων.

 • PSA GROUP 19/10

  Ποια θα είναι τα επόμενα ηλεκτρικά πόλης;

  Στο μέλλον τα μικρά αυτοκίνητα πόλης θα έχουν περισσότερο νόημα ως ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους παρά ως συμβατικά.

 • ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 19/10

  Τι σημαίνει για την Οpel το τέλος της παραγωγής του Adam;

  Beetle, 2CV ή DS – όταν κάποια μοντέλα δεν παράγονται πια, ένα μέρος της φίρμας... 'πεθαίνει'. Τώρα η Opel σταματάει το Adam. Είναι αυτό ένα χτύπημα ανάλογου βάρους;

 • TEST DRIVE 2018 NISSAN QASHQAI 19/10

  Οδηγούμε το Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 & 160 PS

  Στη Nissan αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους υπερτροφοδοτούμενους 1.2 και 1.6 βενζινοκινητήρες με τον καινούργιο 1.3 DiG-T μέγιστης ισχύος 140 PS και 160 PS, αντίστοιχα, αναλόγως της εκδοχής του. Οι λόγοι; Η μείωση της κατανάλωσης, των ρύπων καθώς και του διοξειδίου του...

 • VW ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ 19/10

  Tα φώτα των μελλοντικών VW θα είναι high tech

  Η υψηλή τεχνολογία θα μπει για τα καλά στα συστήματα φωτισμού, που θα αναλάβουν και έναν ρόλο επικοινωνιακό.

 • MCLAREN SPEEDTAIL 19/10

  Στη McLaren Speedtail ακόμα και τα σήματα θα είναι μοναδικά

  Εξατομίκευση και στα σήματα. Αυτό προσφέρει μεταξύ άλλων η McLaren για το νέο top μοντέλο της, τη Speedtail.

 • FORD GT 19/10

  H Ford αυξάνει την παραγωγή του Ford GT

  Η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή που η αμερικανική εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει στην προσθήκη ακόμη 350 αυτοκινήτων έως το 2022.

 • LAMBORGHINI ALA 2.0 18/10

  Tα μυστικά της αεροδυναμικής της Lamborghini SVJ σε ένα αποκαλυπτικό Video!

  Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο αποκαλύπτονται τα μυστικά της εξωτικής SVJ με το σπέσιαλ αεροδυναμικό πακέτο.

 • ΤΑ GOOGLE MAPS ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΦΟΡΤΙΣΤΗ 18/10

  Πού μπορώ να φορτίσω το αυτοκίνητό μου

  Αν είστε κάτοχος ή οδηγός ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και η αυτονομία του εξαντλείται, θα χαρείτε πολύ αν μάθετε ότι μπορείτε να βρείτε τον πλησιέστερο φορτιστή με τη βοήθεια των Google Maps.

 • SEAT LEON 2019 18/10

  Στο τελικό στάδιο το νέο Seat Leon

  Αυτή την περίοδο στην ισπανική εταιρία οι ειδικοί έχουν δώσει προτεραιότητα στη νέα γενιά Leon ώστε να είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της τον ερχόμενο Μάρτιο στην Γενεύη.