Δείτε το πρώτο στον κόσμο παιδικό καθισματάκι με ενσωματωμένο... αερόσακο! (Video)


H γνωστή για τα παιδικά της καθίσματα (και όχι μόνο) εταιρία Maxi Cosi δημιούργησε ένα πολύ ασφαλές παιδικό κάθισμα με δικό του αερόσακο!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/4/2018

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά μέσα στα αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, ακόμα και όταν κάθονται στα ειδικά παιδικά καθίσματα. Οι εξελίξεις σ' αυτόν τον τομέα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς -μιλάμε βέβαια για τις επώνυμες μάρκες και όχι τα τα φθηνά κινέζικα προϊόντα- με αποτέλεσμα να μπορούμε πλέον να μιλάμε για το πρώτο κάθισμα του είδους το οποίο ενσωματώνει δικούς του αερόσακους για την προστασία του παιδιού.

Η γνωστή εταιρία Maxi-Cosi δημιούργησε το πρωτοποριακό καθισματάκι AxxisFix Air σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής αερόσακων Helite. Το κάθισμα είναι για παιδιά με ύψος από 61 έως 105 εκατοστά και διαθέτει προφανώς δυνατότητα Isofix και βάση η οποία μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες για πιο εύκολη τοποθέτηση (η τοποθέτηση να πούμε είναι άλλωστε το Α και το Ω για την σωστή λειτουργία ενός καθίσματος). 

Η διαφορά του από τα άλλα παιδικά καθίσματα είναι ότι έχει ενσωματωμένους δύο μικρούς αερόσακους στο ύψος των ώμων, οι οποίοι χάρη σε μία κάψουλα διοξειδίου του άνθρακα σε συμπίεση, μπορούν να ανοίξουν σε μόλις 0,05 του δευτερολέπτου.

Οι δοκιμές που έγιναν και οι συγκρίσεις με άλλα καθίσματα χωρίς αερόσακο σε μετωπική σύγκρουση έδειξαν ότι το κάθισμα αυτό μπορεί να προσφέρει έως και 55% μεγαλύτερη ασφάλεια στα παιδιά, ιδίως σε ότι αφορά τις καταπονήσεις στον αυχένα και την σπονδυλική τους στήλη. 

Τ κόστος του καθίσματος είναι περίπου στ 650 ευρώ στην Βρετανία και είναι σχεδόν σίγουρο ότι η παρουσία του ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην προστασία των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου με τις δικές τους προτάσεις.