Bugatti: πανάλαφρες σιαγόνες από τιτάνιο με 3D εκτύπωση!


Με την μέθοδο κατεργασίας 3D (γνωστή και ως 3D-εκτύπωση) η Bugatti ανακοίνωσε πως κατασκεύασε με αυτή την μέθοδο τις μεγαλύτερες σιαγόνες για τα μπροστινά 8-πίστονα φρένα της Chiron.

  • 23/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν μιλάμε για ένα hypercar όπως είναι η Bugatti Chiron κάθε λεπτομέρεια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης. Αυτή την φορά οι Γάλλοι τραβούν την προσοχή με τα νέα εξελιγμένα δισκόφρενα που ετοιμάζουν και που είναι αυτά με τις μεγαλύτερες 3D κατεργασμένες σιαγόνες που προορίζονται για μελλοντική χρήση.

Το βασικό υλικό από τα οποίο αποτελούνται οι νέες σιαγόνες είναι το τιτάνιο που χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική. Σε σχέση με το αλουμίνιο το κράμα τιτανίου εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή που φτάνει τα 1.250 N/mm2. Κάτι που σημαίνει πως μπορούν να ασκηθούν έως 125 kg ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Οι σιαγόνες τιτανίου είναι σε μήκος 41 cm, σε πλάτος 21 cm και σε ύψος 13,6 cm.

Το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 2,9 kg όταν οι αντίστοιχες αλουμινίου ζυγίζουν 4,9 kg. Είναι δηλαδή 40% ελαφρύτερη. Για να κατασκευαστεί μία σιαγόνα με 3D εκτύπωση απαιτούνται συνολικά 45h. Το υλικό διαμορφώνεται από τέσσερις ακτίνες λέιζερ στρωματικά και ψύχεται άμεσα (από τους 700 στους 100 βαθμούς Κελσίου) για να αποκτήσει τις απαιτούμενες μηχανικές ιδιότητες.