300.000 VW diesel στην έρημο της Καλιφόρνια (video)


H φωτογραφία που βλέπετε είναι η απόδειξη για τις επιπτώσεις που έχει το diesel gate για τη VW, τουλάχιστον στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, στις ΗΠΑ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 3/4/2018

Και αυτό γιατί η εταιρεία, στα πλαίσια μια διαδικασίας επαναγοράς, απέκτησε από τους ιδιοκτήτες τους, καταβάλλοντας συνολικά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 350.000 αυτοκίνητά της. Από αυτά κάποια -περίπου 28.000- κατέληξαν στην πρέσα, κάποια επισκευάστηκαν και πωλήθηκαν εκ νέου (13.000), κάποια λίγα είχαν κλαπεί και έγινε προσπάθεια να πουληθούν με πλαστά έγγραφα. Ωστόσο, τα περισσότερα, που αγγίζουν τις 300.000 χιλιάδες (για την ακρίβεια 294.000 στα τέλη τους έτους) έχουν αποθηκευτεί σε 37 σημεία και βρίσκονται στην έρημο της Καλιφόρνια.

Η όλη καμπάνια επαναγοράς θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του 2019, οπότε στα ήδη υπάρχοντα θα προστεθούν και άλλα, μιας και το σύνολο υπολογίζεται στις 500.000 μονάδες. Η πρόθεση της γερμανικής εταιρείας πάντως δεν είναι να δημιουργήσει τεράστια νεκροταφεία αυτοκινήτων που σιγά- σιγά θα καταστρέφονται. Ο σκοπός της είναι να τα εξάγει από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες και να πουληθούν εκεί, είτε έπειτα από επισκευή ή ίσως και χωρίς καμία επέμβαση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που συντηρούνται.

Πάντως παρά τα προβλήματα και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του diesel gate αλλά και του προγράμματος των ηλεκτρικών μοντέλων που έχει ανακοινώσει επίσημα η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει στους diesel. Άλλωστε στην έκθεση της Γενεύης ο επικεφαλής του ομίλου Matthias Μueller δήλωσε πως «το diesel θα επανέλθει και μάλιστα όχι στο απώτερο μέλλον, μιας και οι άνθρωποι θα διαπιστώσουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση».