Οδηγούμε στην Βαρκελώνη το νέο Toyota Yaris GRMN (video)


Το νέο Yaris με τον "κωδικό" GRMN, εξελιγμένο από την ομάδα της  Gazoo Racing είναι ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί ως «ορεκτικό» για τη συνέχεια της Toyota.

  • 16/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΤOYOTA, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΗΣ

Με «φόρα» από την συμμετοχή της στο WRC και υπό την ομπρέλα της Gazzo Racing η Toyota, με το Yaris GRMN, δημιουργεί το πρώτο εδώ και καιρό σπορ μοντέλο της σε περιορισμένο αριθμό (θα κατασκευαστούν μόλις 600...) αλλά με απεριόριστη οδηγική ευχαρίστηση.

Κάτι αλλάζει στην Toyota. Kάτι πολύ όμορφο και δυναμικό αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα μιας εταιρίας που τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στην ραστώνη των υβριδικών και της political correct παγκόσμιας δύναμης. Η επιστροφή στο WRC μετά από 17 ολόκληρα χρόνια ήταν η αρχή (και μάλιστα αρκετά καλή). Και η συνέχεια έρχεται με ένα σπορ μοντέλο παραγωγής, το Toyota Yaris GRMN. Ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί ως «ορεκτικό» για τη συνέχεια, καθώς κάτω από την υψηλή επίβλεψη της ομάδας της Gazoo Racing, ξεκινά μια εντελώς νέα εποχή για την Toyota. Για τους μη συντονισμένους, η Gazoo Racing είναι το τμήμα εξέλιξης της Toyota (κάτι σαν ιαπωνική AMG) για τα πάσης φύσεως αγωνιστικά και υψηλής αδρεναλινικής τάσης μοντέλα, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους αποκλειστικά για την Ιαπωνική αγορά.

Loading the player ...

Το Yaris GRMN είναι πάντως το πρώτο που εξελίχθηκε στην Ευρώπη και με γνώμονα τις οδηγικές απαιτήσεις του ευρωπαίου οδηγού ενός καυτού μικρού hatchback. Για να γίνει αυτό έχουν ξοδευτεί άπειρες ώρες δοκιμών (αρκετές εκ των οποίων και στο Nurburgring, το ΜΝ βγαίνει από το «Meister of Nurburgrin», τόσο σοβαρά το έχουν πάρει...) και επιστράτευση ανθρώπινου δυναμικού που ξεφεύγει από την λογική των μπαταριών και των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το τελικό αποτέλεσμα όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για αρκετές ώρες οδήγησης στα πέριξ της πρωτεύουσας της Καταλονίας αλλά και σε πίστα είναι κάτι παραπάνω επιτυχημένο και εντυπωσιακά στοχευμένο σ' αυτό που πρέπει να είναι ένα γνήσιο σπορ Toyota της σημερινής εποχής.

Ειδική περίπτωση

Στην καρδιά του Yaris GRMN βρίσκεται ο τετρακύλινδρος με μηχανικό υπερσυμπιεστή των 1.798 κ.εκ. ο οποίος κατασκευάζεται και εξελίσσεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Αγγλία (και βρίσκεται και στις Lotus). Λόγω του μικρού χώρου που υπάρχει κάτω από το καπό του Yaris η εταιρία έχει κάνει σημαντική προσπάθεια στην αεροδυναμική του αμαξώματος ενώ ενδεικτικό του γενικότερου «ψαξίματος» που υπάρχει πίσω από την συγκεκριμένη έκδοση είναι το γεγονός ότι ο υπερσυμπιεστής, το intercooler και η εισαγωγή αέρα, έρχονται και «κουμπώνουν» πάνω στο μοτέρ ως μία ενιαία μονάδα. Με συμπίεση στο 10:1 και αρκετή δουλειά σε επιμέρους σημεία, αποδίδει στην συγκεκριμένη περίπτωση 212 ίππους στις 6.800 rpm ενώ και η ροπή του κορυφώνεται στα 250 Nm στις 4.800 rpm. Χάρη στην διατήρηση του βάρους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις 1.135 κιλά, το Yaris GRMN καταφέρνει να έχει εξαρετικές επιδόσεις, με το 0-100 Km/h να έρχεται σε 6,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 km/h.

Σε ότι αφορά τις επεμβάσεις στο πλαίσιο και τις αναρτήσεις, και εδώ οι μηχανικοί της Toyota έβαλαν τα δυνατά τους να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό για τα δεδομένα της κατηγορίας. Για παράδειγμα τα αμορτισέρ που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα Sachs ενώ τα μικρούτερου ύψους ελατήρια έχουν και αυτά χαμηλώσει το αμάξωμα κατά 24 χιλιοστά. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου έξι σχέσεων, ενώ ο εμπρός άξονας διαθέτει και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen. Παράλληλα υπάρχει πιο ενισχυμένη αντιστρεπτική εμπρός και για ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο του πλαισίου, έχει προστεθεί και μπάρα θόλων. Οι τροχοί προέρχονται από την BBS και είναι 17 ιντσών ώστε να μην «ξεφύγει» το βάρος (με ελαστικά Bridgestone Potenza 205/45R17), τα φρένα είναι ενισχυμένα με τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός από την ADVICS (με αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 275mm εμπρός και 278mm πίσω), ενώ τόσο η ηλεκτρική κρεμαγέρα όσο και το ESP έχουν δεχτεί τις απαραίτητες επεμβάσεις που να ταιριάζουν στον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου.

Η αισθητική διαφοροποίηση του GRMN από όλη την υπόλοιπη σειρά είναι και αυτή μέσα στο πνεύμα μιας «ειδικής» έκδοσης. Το χρώμα είναι αποκλειστικά λευκό, με τις μαύρες και κόκκινες διακοσμήσεις να αποτελούν σημείο αναφοράς στο αυτοκίνητο που συμμετέχει στο WRC. Από εκεί έχουν έρθει κάποια δάνεια, όπως η μεγάλη αεροτομή στην οροφή, η μεγάλη εξάτμιση στο κέντρο του πίσω προφυλακτήρα, το diffuser και ο νέας σχεδίασης προφυλακτήρας. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα εμπρός, με την αποκλειστική για το συγκεκριμένο μοντέλο γρίλια, την χαρακτηριστική κόκκινη γραμμή στο εμπρός σπόϊλερ, καθώς και βέβαια το λογότυπο GRMN που βρίσκεται σε επιλεγμένα σημεία του αμαξώματος. Στο εσωτερικό διατηρείται αναπόφευκτα η σχεδιαστική ταυτότητα του Yaris, όμως τον σπόρ τόνο δίνουν τα εξαιρετικά μπάκετ καθίσματα (ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής) με επένδυση από δέρμα suede, ενώ μαύρο δέρμα υπάρχει ως επένδυση σε αρκετά σημεία του ταμπλό και του σαλονιού. Το τιμόνι προέρχεται από GT86, ενώ υπάρχει σετ αλουμινένιων πεντάλ και νέα γραφικά στην οθόνη του συστήματος infotainment αποκλειστικά για το μοντέλο GRMN.

Οδηγώντας

Στα δρόμο το Yaris GRMN είναι μία καθαρόαιμη σπορ εμπειρία, με τρόπο που πλησιάζει περισσότερο την Γαλλική παρά την Γερμανική σχολή. Αν και το αυξημένο ύψος του αμαξώματος και η μάλλον άβολη (για τέτοιου τύπου όχημα) θέση οδήγησης δεν βοηθούν όσο πρέπει, η δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο και την ανάρτηση είναι εξαιρετική. Και το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ενεπλάκησαν στην εξέλιξή του, με το μικρό Toyota να είναι φοβερά άμεσο και ακριβές στις αντιδράσεις του, με εξαιρετική πρόσφυση και πολύ μικρές κλίσεις μέσα στην στροφή, και εξαιρετική κατευθυντικότητα στα πολλά χιλιόμετρα.

Η σφιχτή ανάρτηση δεν επιδρά αρνητικά στην άνεση των επιβατών (τουλάχιστον στους δρόμους της Ισπανίας), διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο του αμαξώματος, με το Torsen εμπρός να αναλαμβάνει δράση και να κρατά πεισματικά το εμπρός μέρος στην τροχιά του, ακόμα και αν υπερβάλλει κανείς με το γκάζι. Ο κινητήρας , παρά την ύπαρξη του κομπρέσρα θα χρειαστεί να βρεθεί πάνω από τις 2.500 σ.α.λ. για να αρχίσει να ξεδιπλώνει την δύναμή του και έναν εκπληκτικό ήχο που όμοιός του δεν υπάρχει σε αυτοκίνητο της κατηγορίας. Το κιβώτιο -επιτέλους και ένα μηχανικό!- έχει σωστή κλιμάκωση για επίθεση ανά πάσα στιγμή -και πολύ σωστό κούμπωμα- ενώ και τα φρένα δείχνουν έτοιμα να ανταπεξέλθουν σε πολύ σκληρή χρήση. Το χαμηλό βάρος είναι για άλλη μια φορά «θείο δώρο» σε ένα πραγματικό σπορ αυτοκίνητο, καθιστώντας το Yaris άκρως διασκεδαστικό σε ένα ορεινό στροφιλίκι, όπου φέρνει στην επιφάνεια όλη την μεγάλη εμπειρία και την αγάπη των ανθρώπων της Toyota να δημιουργήσουν ένα mini GTi με την παλιά, καλή έννοια του όρου, χωρίς ηλεκτρονικές φανφάρες (δεν έχει ούτε ένα πρόγραμμα οδήγησης) αλλά με σωστή μελέτη και εκτέλεση των μηχανικών λύσεων που ξέρουν από αγώνες.

Διαθέσιμο σε μόλις 600 αντίτυπα!

Αφήσαμε τα δυσάρεστα για το τέλος. Και αυτά αφορούν την απόφαση της Toyota να είναι το Yaris GRMN ένα μοντέλο πολύ περιορισμένης παραγωγής. Θα κατασκευαστούν μόλις 600, από τα οποία τα 200 θα πάνε ως δεξιοτίμονα στην Ιαπωνία, αρκετά -επίσης δεξιοτίμονα- στην Βρετανία, και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν σε αγορές της Ευρώπης. Η Toyota στο επίσημο site για το αυτοκίνητο δηλώνει ότι έχει ήδη προπωληθεί όλη η παραγωγή του, αφήνοντας περιθώριο να το βρει κανείς μόνο αν υπάρχει σε κάποιον dealer ανά την Ευρώπη. Με βάση αυτή την προσέγγιση της Toyota, σαφώς και δεν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που θα αλλάξει την κατηγορία, αφού εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε ελάχιστους και αρκετά πωρωμένους με την μάρκα. Σε επίπεδο αίσθησης και οδηγικού χαρακτήρα πάντως είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, με μία συμπεριφορά που ενθουσιάζει. Όντας πιο «αναλογικό» από μοντέλα του ανταγωνισμού (βλέπε Polo GTI), και με σαφές το προβάδισμα των μηχανικών έναντι των κομπιουτεράδων και των λογιστών, δείχνει σε κάθε περίπτωση ότι φτιάχτηκε από ανθρώπους που ίδρωσαν την φόρμα εργασίας και ετοίμασαν κάτι πραγματικά special για την επιστροφή της Toyota στα σπορ τεκταινόμενα. Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί παρά μόνο από ελάχιστους, κάτι που οφείλεται και στην τσιμπημένη τιμή του η οποία στην Γερμανία αγγίζει τα 30.000 ευρώ (στην Ελλάδα θα είναι ακόμα υψηλότερη, αν και μάλλον δεν θα το δούμε στα μέρη μας) . Όμως ως πρόλογος και βιτρίνα μιας νέας και πιο σπορ προσανατολισμένης Toyota και όλων όσων ετοιμάζει στα μαγικά εργαστήρια της Gazoo (βλέπε νέα Supra) δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε ανυπόμονοι για όλα όσα θα ακολουθήσουν από την Μεγάλη Ιαπωνική Κυρία.