ESCAPE: Ταξιδεύοντας στην Τοσκάνη με BMW i3 REX (Video)


H Tοσκάνη της Αναγέννησης, και το ΒΜW i3 REX της αναγέννησης της αυτοκίνησης συναντώνται σε ένα ταξιδιωτικό 2.000 χιλιομέτρων και 15 χρόνων μετά, αναζητώντας ανάμεσα στο «range anxiety» και την ασφάλεια μιας πρίζας, την υψηλή τάση των Νέων Καιρών. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 22/11/2019

H ιδέα ήταν απλή: τι θα συμβεί αν πάρουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και βγούμε λίγο πιο έξω από το comfort zone του;  Οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί...

«Μακάρι να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Οι Θιβετιανοί (και αρκετοί γύρω μας, της μιζέριας και της χαμηλής κοινωνικής τάσης) την έχουν ως κατάρα φοβούμενοι τις αλλαγές και τους πόνους που φέρνει η γέννα τους. Για άλλους -μεταξύ αυτών και ο υπογράφων- αποτελεί  την μεγαλύτερη τύχη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στο σύντομο βίο του. Κάτι τέτοιες εποχές που ο homo δικαιώνει πιο πολύ το sapiens και ανοίγει την δρασκελιά του μυαλού και των ιδεών του είναι προνόμιο της μοίρας να είσαι μέρος τους.  Και ξεκινώντας μία μικρή «περιπέτεια», ένα ταξίδι στην Ευρώπη με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα fast forward της Ιστορίας (όχι μόνο της αυτοκίνησης) και ότι είσαι και εσύ μέρος της υποδοχής των θαυμαστών Νέων Καιρών.

H ιδέα ήταν απλή: τι θα συμβεί αν πάρουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και βγούμε λίγο πιο έξω από το comfort zone του; Αν ξεφύγουμε από την λογική του «σπίτ-γραφείο-πρίζα-σπίτι-πριζα-πρίζα-πρίζα» και το χρησιμοποιήσουμε ως κανονικό όχημα, για ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι όχι στην Ελλάδα,, όπου μια φιλική πρίζα -όπως παλιά ένα κρεβάτι- όλοκαι κάπου θα βρεθεί. Αλλά για ένα ταξίδι πιο μακρινό, στην Ευρώπη, στην Ιταλία, μια περιήγηση στην λαμπερή βιτρίνα της ευρωπαϊκής φύσης και ιστορίας, την Tοσκάνη.

Με τα σημερινά δεδομένα της αυτονομίας των 150 ληθαργικών χιλιομέτρων όλα αυτά μοιάζουν ένα απονενοημένο διάβημα που θα σταματούσε κάπου στο Αίγιο. Με το BMW i3 REX όμως όλα δείχνουν εφικτά. Φουλάρουμε λοιπόν Watt και -λίγα- οκτάνια, και νάμαστε μέσα στο φιλόξενο γκαράζ του Supefast στην Πάτρα, κεντρικό θέμα συζήτησης από ναύτες μέχρι καπετάνιο, και το i3 REX το απόλυτο Instagram story της ημέρας.

 

Ταξιδεύοντας ηλεκτρικά

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε (και τους 184 ίππους,, αχ...). Το σύνθημα εδώ δεν είναι «γρηγορότερα» αλλά «μακρύτερα». Πρόκειται για ένα mind game, ένα από εκείνα τα επιτραπέζια Jenga που πρέπει να τραβάς με προσοχή τα τουβλάκια, γιατί αλλιώς θα πέσει όλο το οικοδόμημα, και θα ξεμείνεις στη μέση του πουθενά. Στην περίπτωση του i3 με το Range Extender βέβαια δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα, μιας και το μικρό μοτεράκι είναι το δίχτυ ασφαλείας πάνω στο οποίο μπορείς να βασίζεσαι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν οδηγείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και άρα πρέπει να πας με τα «νερά» του. Στην προκειμένη περίπτωση με το πρόγραμμα οδήγησης «eco pro » που σημαίνει χωρίς κλιματισμό και άλλες ηλεκτρικές ευκολίες, και με μάξιμουμ ταχύτητα τα 90 km/h. Για το πρώτο, φρόντισε η ανοιξιάτικη Ιταλία να μας κρατήσει δροσερούς.

Σε ότι αφορά το δεύτερο, τα 90 km/h είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κίνηση στην Autostrada, καθώς γίνεσαι το «τιμώμενο πρόσωπο» με τις κόρνες, τις χειρονομίες και κάποιες φορές το «στόλισμα» σε άπταιστον Ιταλικήν. Λύση είναι κόψεις λίγο να τους αφήσεις να περάσουν και να αδιαφορήσεις. Και ακόμα καλύτερη λύση είναι να μπεις στο δευτερεύον δίκτυο ή στους επαρχιακούς δρόμους.

Εκεί βρίσκεται και το καλύτερο μέρος της οδήγησης ενός i30 REX. Μοιάζει παράδοξο, αλλά η καινούργια εποχή της αυτοκίνησης έρχεται μέσα από την επιστροφή της σε πιο παλιές εποχές. Στα χρόνια που το μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι γινόταν με την χαλαρή και ανέμελη οδήγηση ενός Renault 4L ας πούμε, με τα ανοιχτά παράθυρα να σε γεμίζουν από τις μυρωδιές του τοπίου, την ήρεμη οδήγηση να σου επιτρέπει να παρατηρήσεις τον χώρο και το μυαλό να τακτοποιεί  ήρεμα την χορογραφία του δρόμου, των λόφων και του ουρανού.

Υπέροχες στιγμές που ταιριάζουν τόσο όμορφα με έναν τόπο όπως η Τοσκάνη, που θέλει και απαιτεί να την προσεγγίσεις με ηρεμία και προσήλωση. Μία Τοσκάνη που παραμένει ο λατρεμένη πριγκίπισσα στο ευρωπαϊκό γεωλογικό και ιστορικό libro d' oro , ένας τόπος μαγικός και μαγεμένος, πληθωρικός και την ίδια στιγμή εσωστρεφής και απόμακρος. Δύσκολα να μην «κολλήσεις» με την Τοσκάνη, και ακόμα πιο δύσκολα να μην θες να επιστρέψεις κοντά της στην πρώτη ευκαιρία. Η Tοσκάνη είναι μία Ιταλία σε συσκευασία εβαπορέ. Και έχει κάτι για όλους.

Οι πόλεις της (αιώνια αγαπημένη η Sienna, φαντεζί και φασαιριόζικη η Φλωρεντία), τα χωριά του Chianti και οι δρόμοι του κρασιού (πανέμορφη η Castellina In Chianti, δοκιμάστε μικρές εκπλήξεις δεξιά και αριστερά του δρόμου του κρασιού, την εξαίσια SS 222), η βεριτάμπλ Τοσκάνη νότια της Sienna με τα κουκλίστικα μεσαιωνικά χωριά πάνω στους λόφους (το Montalcino και το Montepulciano με τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, την Pienza και πάει λέγοντας), η παραθαλάσσια Τοσκάνη σε άλλο πνεύμα και ύφος, η Τοσκάνη του Arrezzo με τα δάση  και τα βουνά, η Τοσκάνη, εν τέλει, που μόνο εσύ ανακαλύπτεις και που μόνο εσύ θέλεις να δεις. 

Όπως έλεγε και ένας μεγάλος σκηνοθέτης, στην Τοσκάνη, μέσα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων έχεις τα πάντα: από υπερπαραγωγές κάθε μορφής τέχνης και κορυφαίες πόζες της Ιστορίας μέχρι αναπάντεχες εξάρσεις της γαστρονομίας και του ευ ζην κάθε μορφής και αντίληψης. Τι κι αν η Ιταλία μοιάζει και αυτή να αναζητά τον βηματισμό της στη νέα εποχή (ελάχιστα τα ιταλικά αυτοκίνητα, τρεις -3!- Giulia και μία Stelvio σε πέντε μέρες, παντού BMW, Αudi και SUV...), η Τοσκάνη δεν χάνει την λάμψη και την γοητεία της εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που την επισκέπτομαι (τι να κάνουμε, love from the first sight...). 

 

Φόρτιση αλα Ιταλικά

Αν έχετε κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θέλετε να ανοίξετε τα φτερά σας σε μακρινά ταξίδια, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι η τέλεια οργάνωση. Θα πρέπει να γνωρίζετε απόλυτα τις δυνατότητες του αυτοκινή του σας, τον τρόπο που οδηγείτε και πάνω απ' όλα το σημείο που θα κάνετε την φόρτιση της μπαταρίας. Μπορεί σε μερικά χρόνια όλα αυτά να μοιάζουν ρουτίνα και το ταξίδι μας με το i3REX να ανήκει στην... προϊστορία της ηλεκτροκίνησης.

Όμως όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ο ηλεκτρικός τουρισμός έχει κάποιους περιορισμούς. Το καλύτερο πάντως που έχετε να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε ξενοδοχείο με φορτιστή. Εμείς επιλέξαμε μία υπέροχη αναπαλαιωμένη βίλα, που διέθετε φορτιστή των 22 kW, κάτι που μας εξασφάλιζε σχετικά γρήγορη και πλήρη φόρτιση, και αυτονομία να καλύψουμε μία ακτίνα 170-200 χιλιομέτρων μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση κοστίζει στον ιδιοκτήτη περί τα 350 ευρώ τον μήνα συνδρομή και τοποθετήθηκε επειδή είχε ο ίδιος ένα plug-in υβριδικό, αλλά και για αναβάθμιση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου του. Πέρσι πάντως είχε μόνο... έναν πελάτη, και φέτος ελπίζει να του κάναμε καλό ποδαρικό.

Η εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει δημιουργήσει ένα ιντερνετικό buzz σε blogs και ιστοσελίδες, όπου μαθαίνεις τις εξελίξεις στις υποδομές και παίρνεις και... κουράγιο να το επιχειρήσεις. Ο Βορράς έχει την αναμενόμενη πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις των υποδομών, ενώ τον χορό σέρνει βέβαια η Tesla που έχει τις δικές της εγκαταστάσεις σε λογικές αποστάσεις.

Από εκεί και πέρα στην Ιταλία υπάρχει το δίκτυο της ημικρατικής Enel, που αριθμεί τώρα περί τους 3.000 φορτιστές και θέλει να  φθάσει μέχρι τις 14.000 σε όλη την Ιταλία το 2022. Οι φορτιστές, κατά κύριο λόγο των 50 kW, βρίσκονται κυρίως στις πόλεις (στην Sienna ήταν περίπου δέκα), και απαιτείται ειδική κάρτα για την λειτουργία τους, κάτι που σε συνδυασμό με την σχεδόν ελληνικού τύπου λειτουργία της ιντερνετικής πλατφόρμας δημιουργεί δυσκολίες (πουθενά πάντως δεν είδαμε αυτοκίνητο να φορτίζει σε δημόσια θέση!).

Άλλες λύσεις υπάρχουν αλλά απαιτούν ψάξιμο (όπως τα πάρκινγκ του IKEA για παράδειγμα, ή μεγάλα super market), ενώ σιγά-σιγά όλες οι μεγάλες αλυσσίδες ξενοδοχείων εντάσσουν και τους φορτιστές των EV στις υπηρεσίες για τους  πελάτες τους. Τέλος υπάρχουν αρκετές εφαρμογές τόσο για iPhone όσο και Android ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή μία εικόνα για το που βρίσκεται η κοντινή πρίζα... σωτηρίας!

 

Η δύσκολη επιστροφή

Τι μένει λοιπόν μετά από ένα ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Πρώτα και κύρια ότι έχουμε την τύχη και εμείς ως δημοσιογράφοι και εσείς ως αναγνώστες και καταναλωτές, να ζούμε στην εποχή της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία της αυτοκίνησης. Τα ηλεκτρικά ήρθαν και θα μείνουν. Και όταν αρκετά σύντομα θα έχουν εξαπλωθεί οι υποδομές -τουλάχιστον στο εξωτερικό- και υπάρξουν και οι απαραίτητες βελτιώσεις στις μπαταρίες, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μία κανονικότητα.

Μένει επίσης ότι η BMW με το i3 REX έχει αυτή την στιγμή την πιο έξυπνη και αξιόπιστη ιδέα για το πως μπορείς να κάνεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πραγματικά λειτουργικό και πέρα από τον γύρο του οικοδομικού σου τετραγώνου. Μπορείς να ζήσεις μαζί του χωρίς το άγχος της αυτονομίας, μπορείς να νιώσεις κομμάτι από τις καρτ-ποστάλ του μέλλοντος, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα και όλα χωρίς με την κορυφαία εμμονή της BMW σε κάθε λεπτομέρεια.  Θυμηθείτε μας: Πρόκειται για ένα από εκείνα τα αυτοκίνητα που η Wikipedia του 2040 θα μνημονεύει στις επικεφαλίδες της ιστορίας της ηλεκτροκίνησης, ένα future classic (όνομα και πράγμα) που έχουμε την χαρά να ζούμε και να οδηγούμε στην... «αρχαιότητα» του 2018.

Θα σας το πω όπως το ένιωσα αφήνοντας τα κλειδιά στην ελληνική αντιπροσωπεία της BMW  και μπαίνοντας σχεδόν αμέσως να οδηγήσω ένα σούπερ ντούπερ διθέσιο σπορ μοντέλο (δεν έχει σημασία ποιό είναι, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε...). Το κλισέ «πολιτισμικό σοκ» είναι λίγο. Ένιωσα σαν να προσγειώθηκα από 20 χρόνια μπροστά στο αναπόφευκτο σήμερα των πιστονιών, των γραναζιών και των θορύβων. Το σπορ διθέσιο έμοιαζε με «φορτηγό» μπροστά στο αέρινο ηλεκτρικό «μου», αναγκαστικά θυμήθηκα έννοιες όπως κιβώτιο ταχυτήτων, ροπή (που είναι η κρυμμένη η ροπή ρε παιδιά;), θόρυβος, φασαρία, όλα ξεπερασμένα, όλα τόσο «20ς αιώνας». Κατηφορίζω απόγευμα τον Κηφισσό, μποτιλιαρισμένος και στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Στο βάθος η Αθήνα χαμένη στην Αφρικανική της σκόνη και την σκόνη των Νέων Καιρών που της έχουν γυρίσει την πλάτη. Φέρτε μου πίσω την Τοσκάνη. Φέρτε μου πίσω το ηλεκτρικό «μου» i3. Φέρτε μου πίσω το 2030! 

 

Πόσο καίει;

Η ερώτηση έχει πολλές απαντήσεις, ανάλογα με την χρήση, οπότε θα περιοριστούμε στην δική μας εμπειρία. Το σύνολο της βενζίνης που πληρώσαμε για τα 2.000 χιλιόμετρα ταξιδιού ήταν στα 83 ευρώ. Κάτι που με μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ιταλία στο 1,65 ευρώ/λίτρο μεταφράζεται περίπου στα 50 λίτρα, ή σε 2,5 lt/100 km. Σ' αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος σε ρεύμα, το οποίο όμως διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ στην περίπτωσή μας ήταν δωρεάν παροχή τόσο από το ξενοδοχείο όσο και από τα καράβια. Πάντως η  μέση ηλεκτρική κατανάλωση που σημειώσαμε στο ταξίδι των 2000 χιλιομέτρων ήταν στα 14,1 kWh.

Η κατανάλωση σε βενζίνη θα μπορούσε να ήταν αρκετά χαμηλότερη (ή ακόμα και σχεδόν μηδενική) αν είχαμε μία ξεκάθαρη διαδρομή να κάνουμε, ώστε να μην ενεργοποιούμε τον κινητήρα, κάτι που στην δική μας περίπτωση μπορούσε να ισχύσει λόγω ανάγκης παρκετροπών από την προγραμματισμένη διαδρομή για τις φωτογραφίσεις κ.λπ. Πρακτικά πάντως, και αν οδηγήσεις με σύνεση και πρόβλεψη, τα 160-170 χιλιόμετρα πραγματικής και όχι θεωρητικής ηλεκτρικής αυτονομίας είναι εφικτά. 

 

Φόρτιση εν πλω

Στο ταξίδι μας προς την Ιταλία ζητήσαμε από την Superfast να μας επιτρέψει να φορτίσουμε στο πλοίο. Οι άνθρωποι της εταιρίας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά, και μας εξυπηρέτησαν και με το παραπάνω. Η φόρτιση έγινε από την κλασική μπαταρία σούκο, με «οικιακό» ηλεκτρικό ρεύμα. Οι 22 ώρες που διαρκεί το ταξίδι ήταν υπεραρκετές για την πλήρη φόρτιση του i3 REX. Όσοι πάντως θέλουν να έχουν μία αντίστοιχη παροχή είτε προς την Ιταλία είτε στα μεγάλα εγχώρια ακτοπλοϊκά ταξίδια (βλέπε Κρήτη) καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν από πριν με την εταιρία ώστε να τους εξασφαλίσει θέση δίπλα σε κάποια πρίζα.

O στόλος του Ομίλου Attica αριθμεί 15 υπερσύγχρονα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία με πρωτοποριακό ναυπηγικό σχεδιασμό, που προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μεταφοράς σε επιβάτες, ΙΧ και φορτηγά. Ο Όμιλος Attica με ενεργή ευαισθητοποίηση σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, έχει εδώ και χρόνια επενδύσει στην κατά το δυνατόν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λειτουργιών του μέσα από δομημένες και συστηματικές δράσεις και ενέργειες. 

Ο Όμιλος στηρίζει   εναλλακτικούς  – φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους ταξιδιού συνδυάζοντας φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς («Τρένο και Πλοίο») και διασφαλίζει την ομαλή μεταφορά υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων με δυνατότητα φόρτισης εν πλω (230V, 60Hz, single-phase) κατά τη διάρκεια της στάθμευσής τους στα γκαράζ των πλοίων, δίνοντας στους κατόχους τους τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ξέγνοιαστο ταξίδι. Φτάνοντας στο λιμάνι προορισμού, το αυτοκίνητο είναι πλήρως φορτισμένο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

 

Τop Ten

  • Η νέα εποχή σε πρώτη προβολή και χωρίς διακοπές για διαφημίσεις (βλέπε φορτίσεις). 
  • Είναι αθόρυβο και διακριτικό. Μόνο τα λάστιχα και ο αέρας ακούγονται.
  • Γεμίζεις το ρεζερβουάρ με ένα τάληρο. Και σε κοιτάζουν όλοι σαν UFO. 
  • Δεν κινδυνεύεις από τα όρια ταχύτητας. Είσαι πάντα μέσα σ' αυτά. 
  • Δεν χρειάζεται να προσπερνάς. Οδηγείς χωρίς άγχος και απολαμβάνεις το ταξίδι. 
  • Δεν χρειάζεται να φρενάρεις. Αφήνεις γκάζι και φορτίζει.
  • Δεν αλλάζεις ταχύτητες, δεν αναζητάς ροπή: απλά πατάς το γκάζι και εκτοξεύεσαι.
  • Έχει τις πιο πρακτικές θήκες που μπορείς να βρεις. To απόλυτο interior design στην υπηρεσία της αυτοκίνησης.
  • Έχεις αυτονομία πάνω από 300 χιλιόμετρα (γίνονται και διπλάσια αν «παίζεις» με το REX, όμως δεν είναι αυτό το νόημα) 
  • Έχεις 184 άλογα για να λυσσάξεις. Και τι λύσσα!

Top «δεν»

  • Στην εκκίνηση είσαι σαν πιλότος σε Airbus με το check list! 
  • Eίναι αθόρυβο (προσοχή στους ποδηλάτες στα βουνά).
  • Επειγόντως touch screen, είμαστε στο 2025.
  • Δεν ανοίγει η πίσω πόρτα αν δεν ανοίξει η εμπρός.
  • Δεν υπάρχει περιθώριο για το αναπάντεχο, όλα πρέπει να γίνουν με πρόγραμμα.
  • Τα 184 άλογα που δεν μπορείς να λυσσάξεις.
 

Οι εξελιξεις στην Ελλάδα

Η κλασική ρήση «εδώ είναι Ελλάδα» ισχύει και για τις υποδομές σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση. Έστω και αν το πρώτο βήμα σε εθνικό δίκτυο έγινε ήδη, λίγα χιλιόμετρα μετά την άφιξή μας από Ιταλία. Η «προσγείωση» -η μάλλον πιο καλά η αποβίβαση- στην ελληνική πραγματικότητα μετά από 1.500 χιλιόμετρα στην Ιταλία έκρυβε και μια αναπάντεχη έκπληξη. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το λιμάνι της Πάτρας, στο νέο ΣΕΑ της ΕΚΟ που λειτουργεί στον Ψαθόπυργο, έχει εγκατασταθεί ο πρώτος στο εθνικό οδικό μας δίκτυο ταχυφορτιστής (ένας σε κάθε ρεύμα). Η στάση όπως αντιλαμβάνεστε κρίθηκε επιβεβλημένη με το επιτόπιο ρεπορτάζ να διευκολύνεται τα μέγιστα από τον υπεύθυνο του καταστήματος που ήταν άκρως εξυπηρετικός και κατατοπιστικός για όσα απαιτήθηκαν για την εγκατάσταση. H διαδικασία της φόρτισης είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη για να γίνει από τον οποιονδήποτε, αρκεί βεβαίως οι θέσεις να είναι... ελεύθερες (η αθάνατη ελληνική λεβεντιά να παρκάρεις όπου σε βολεύει...). 

Πρόκειται για έναν φορτιστή της ABB, τον Station 53, o oποίος είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή διαθέσιμα για εγκατάσταση σε δημόσιους χώρους (βενζινάδικα, αντιπροσωπείες, κεντρικά σημεία πόλεων κ.λπ.) με τρεις διαφορετικές επιλογές σε παροχή ρεύματος: μία 43 kW εναλλασσόμενου, και δύο DC στα 50 kW (CCS Combo και CHAdeMΟ βύσματα). Ο συγκεκριμένος φορτιστής είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος (μπορεί να κάνει διάγνωση βλαβών από μακριά, έχει δυνατότητα αναβάθμισης για μελλοντικές λειτουργίες κ.λπ.) και αυτή την στιγμή μία κορυφαία επιλογή για γρήγορη φόρτιση καθ' οδόν, καθώς σε λειτουργία DC στα 50 kW μπορεί να φέρει την μπαταρία σας σε ένα επίπεδο 80% σε διάστημα από 15 έως και 40 λεπτά (ανάλογα την μπαταρία). Όσο διαρκεί ένα καφεδάκι δηλαδή ή μια λίγο μεγαλύτερη στάση. Η παροχή προς το παρόν είναι δωρεάν και μάλλον έτσι θα παραμείνει για αρκετό καιρό, μιας και η εγκατάσταση λειτουργεί περισσότερο ως case study και μέσο προβολής των αναβαθμισμένων υπηρεσιών του Σταθμού, παρά ως πηγή εσόδων αφού και η παραμικρή  υπόνοια απόσβεσης της επένδυσης μοιάζει εντελώς ανέφικτη με τα σημερινά (ακόμα και τα πολύ μακρινά) εγχώρια δεδομένα. Ένας ακόμα αντίστοιχος σταθμός φόρτισης θα λειτουργήσει και στον ΣΕA της Φιλιππιάδας στην Ιονία Οδό. 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα και θέλοντας να ψάξουμε λίγο πιο πολύ το θέμα, κάναμε τις απαραίτητες επαφές και βρεθήκαμε στα φιλόξενα γραφεία της ABB. O κύριος Νίκος Καλικατζαράκης, Product Marketing Manager για τα Power Units της ABB, παρακολουθεί από πολύ κοντά και από πολύ νωρίς τα τεκταινόμενα της αργής -πολύ αργής- αποδοχής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την ελληνική κοινωνία και τις δειλές κινήσεις που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο υπό το πρίσμα και της οικονομικής κρίσης.  Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος και βλέπει μία σχετικά μικρή επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε ότι αφορά τις όποιες κρατικές αποφάσεις όσο και σε ότι έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύει πάντως ακράδαντα ότι το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση καθώς είναι κάτι που επιβάλλει ο ίδιος ο πλανήτης και η επιβίωσή του. Έστω και το ραντεβού της Ελλάδας με αυτό το μέλλον, έχει ως συνήθως, την τυπική καθυστέρηση, κάτι που δεν συμβαίνει με γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα την Βουλγαρία όπου έχουν εγκατασταθεί ήδη 15 φορτιστές της ΑΒΒ (και έρχονται ακόμα 15) ή η Κύπρος που έχει και αυτή σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα. 

Η ABB πάντως (η οποία είναι και ο κεντρικός χορηγός στο πρωτάθλημα Formula E) έχει στο portofolio της λύσεις για κάθε ανάγκη ενώ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που τρέχουν με ασύλληπτους ρυθμούς. Ήδη παρουσίασε ταχυφορτιστή των 350 kW που μπορεί να «δώσει» 200 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 8 λεπτά, ενώ έρχονται ακόμα πιο εντυπωσιακές κινήσεις με στόχο την μείωση του χρόνου αναμονής στο ελάχιστο. Από την πλευρά μας πάντως υποσχόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα με πιο τεχνικά στοιχεία και inside informations για τις εξελίξεις στον τομέα των φορτιστών, καθώς όπως μας έδειξε η σύντομη εμπειρία μας από το ταξίδι στην Ιταλία, το παιχνίδι της εξάπλωσης της ηλεκτροκίνησης παίζεται αυτή την στιγμή περισσότερο στο γήπεδο των υποδομών παρά σ' αυτά καθαυτά τα αυτοκίνητα.