Τι πρεσβεύει το φουτουριστικό Volvo 360c; (video)


Από την σχεδίαση του και μόνο, το πιο πρόσφατο concept car της Volvo μας δίνει μία ιδέα για το τι μας περιμένει στο μέλλον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 6/9/2018

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο που προφανώς μας προϊδεάζει για το αύριο της αυτοκίνησης πολλές δεκαετίες μακριά από το παρόν. Το σύστημα πρόωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από ηλεκτρικό όταν το τεχνολογικό υπόβαθρο του 360c συμπληρώνει η αυτόνομη τεχνολογία επιπέδου 5. Κάτι που σημαίνει πως το όχημα θα κινείται εντελώς στον «αυτόματο» με τον οδηγό σε ρόλο επιβάτη.

Για αυτό το λόγο το εσωτερικό του 360c ξεπερνά την κλασική διάταξη και μπορεί να διαρρυθμιστεί ως γραφείο, καθιστικό, playroom ή ακόμη και ως υπνοδωμάτιο! Μάλιστα οι ταχύτητες που θα μπορούσε να κινηθεί το concept car της Volvo θα επέτρεπαν πιο σύντομα χρονικά ταξίδια (μαζί με την μεταφορά, παρκάρισμα, ελέγχους και επιβίβαση σε αεροδρόμια) από τα αεροπλάνα.

"Στα χρόνια που έρχονται, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αλλάξει και η Volvo οφείλει να παίξει ηγετικό ρόλο στις αλλαγές που θα σημειωθούν στον κλάδο μας", δήλωσε ο Χόκαν Σάμιουελσον (Håkan Samuelsson), Πρόεδρος και CEO της Volvo Cars. Η αυτόνομη οδήγηση θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε το επόμενο μεγάλο βήμα στην ασφάλεια, ανοίγει όμως και νέα συναρπαστικά επιχειρηματικά μοντέλα και επιτρέπει στους καταναλωτές να περνούν το χρόνο τους στο αυτοκίνητο κάνοντας αυτό ακριβώς που θέλουν".

Με το 360c, η Volvo προτείνει ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για το πώς τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να επικοινωνούν με ασφάλεια με τους άλλους χρήστες του δρόμου. Καθώς η αυτόνομη τεχνολογία θα εφαρμοστεί σταδιακά, τα πλήρως αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό θα κινούνται σε ένα μικτό περιβάλλον, όπου θα μοιράζονται το δρόμο με χρήστες συμβατικών οχημάτων. Σε αυτές τις κυκλοφοριακές συνθήκες, όπου δεν θα υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των οδηγών, ώστε να δηλώνουν ο ένας στον άλλον τις προθέσεις τους, είναι πολύ σημαντικό το πώς τα οχήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

"Το 360c αντιπροσωπεύει αυτό που θα μπορούσε να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον. Είναι ένα αυτοκίνητο που απολαμβάνει κανείς την άνεση του υπνοδωματίου του για ένα ονειρικό ταξίδι στη διάρκεια της νύχτας με υψηλές ταχύτητες ώστε να ξυπνάει ανανεωμένος φτάνοντας στον προορισμό του. Είναι ένα αυτοκίνητο που θα επιτρέψει να ανταγωνιστούμε τους κατασκευαστές αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο"  λέει περιφραστικά και μεταξύ άλλων ο Marten Levenstam, ο αντιπρόεδρος του προγράμματος στρατηγικής στην Volvo.