MAZDA RX-7 (RX-9) 2017: Wankel και με turbo 455 ίππων!


Οι τελευταίες φήμες μιλάνε για αντικαταστάτη του RX-8 με Wankel κινητήρα turbo 455 ίππων!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 12/7/2014

Τον τελευταίο καιρό δεν είναι μόνο τα άσχημα νέα για την ελληνική αντιπροσωπεία της Mazda τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη. Οι φήμες για τον αντικαταστάτη του RX-8 έχουν αρχίσει και πάλι να οργιάζουν. Παρότι θεωρητικά η νέα σπορ δημιουργία της ιαπωνικής φίρμας αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2017 και όπως καταλαβαίνετε το κενό των τριών χρόνων είναι πάρα πολύ μεγάλο οπότε και οι αλλαγές που μπορούν να επέλθουν τεράστιες, οι πληροφορίες (και μάλιστα από υψηλά ιστάμενο μέσα στη Mazda) θέλουν τη νέα σπορ δημιουργία να διατίθεται εκτός από την ατμοσφαιρική έκδοση του περιστροφικού κινητήρα και με μία υπερτροφοδοτούμενη με 455 ίππους!
 
Το νέο RX-8 λοιπόν, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναμένεται να ονομάζεται είτε RX-7, είτε RX-9 (δεν έχουν αποφασίσει ακόμα οι ιάπωνες αλλά έχουν κατοχυρωμένη και την τελευταία), θα βγει στην παραγωγή το 2017 και εκτός από τον ατμοσφαιρικό (με 306 ίππους λέγεται ο συγκεκριμένος) θα χρησιμοποιεί και έναν υπερτροφοδοτούμενο Wankel. Οι πληροφορίες λένε ότι ο περιστροφικός κινητήρα των 1,2 λίτρων με τους δύο ρότορες, θα συνδυάζεται με twin-scroll turbo που θα εκτοξεύει την απόδοσή του.

Φυσικά, η Mazda σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες «SKYACTIV» που διαθέτει στη φαρέτρα της ούτως ώστε να λύσει τα «προβλήματα» που υπήρχαν στον RENESIS του RX-8 (κατανάλωση λαδιού και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και χαμηλή ροπή στις χαμηλομεσαίες στροφές), ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για ανάφλεξη με λέιζερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το τμήμα Μάρκετινγκ της εταιρείας για την turbo έκδοση, καθώς αναφέρεται πως οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τμήματος σημείωσαν στους ιθύνοντες ότι η ατμοσφαιρική έκδοσή του δεν θα συγκινούσε τόσο πολύ την αγορά και ότι θα ήταν αρκετά κατώτερη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της ιπποδύναμης μάλιστα και ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι το επόμενο RX-7 (ή 9 αν θέλετε) θα χρησιμοποιούσε το πάτωμα της επόμενης γενιάς MX-5, τελικά υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σημαντικά η πλατφόρμα του RX-8 και να τροποποιηθεί και ενισχυθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται στις σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις του υπερτροφοδοτούμενου μηχανικού συνόλου. Στις ηλεκτρονικά επεξεργασμένες εικόνες που επισυνάπτουμε στο θέμα μπορείτε να δείτε κάποιες εκδοχές από το πως θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό RX-7 με αρκετά στοιχεί από τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Kodo» της εταιρείας. Επίσης στο video μπορείτε να δείτε και μία εκδοχή του RX-9 βασισμένη στο Shinari concept όπως την είχε φανταστεί η ιαπωνική εταιρεία πίσω στο 2010.

Μείνετε δικτυωμένοι στο www.caranddriver.gr για περισσότερες πληροφορίες για το νέο sportscar της Mazda.