Πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, πανάκριβοι αυτοκινητόδρομοι


Είμαστε η μοναδική ή έστω από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν υφίσταται ανταποδοτικότητα στην καταβολή τελών κυκλοφορίας στους πολίτες.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν τον “οβολό” τους στο κράτος προκειμένου να κινούν “ελεύθερα” τα οχήματά τους στους αυτοκινητόδρομους της χώρας με ασφάλεια, αλλά και αξιοπιστία σε ότι αφορά τον χρόνο που θα πρέπει να καλύψει κάποιος σε ένα ταξίδι.

Αυτή υποτίθεται (ή έστω θα έπρεπε να) είναι η ανταποδοτικότητα των τελών κυκλοφορίας που καλούμαστε όλοι μας να καταβάλλουμε ετησίως.

Αντί για αυτό έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα υπολογισμού το οποίο επιβάλλει πανάκριβα τέλη σε πλήρως απαξιωμένα αυτοκίνητα που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία του κυκλοφορούντων ΙΧ στην επικράτεια και πάντα προσπαθεί να εφευρίσκει τρόπους για να βάλει το χέρι ακόμη πιο βαθειά στην τσέπη μας.

Όχι για να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς εμάς (κανείς δεν θα διαφωνούσε), αλλά για να ταΐσει αυτή την αδηφάγα, ελλειμματική κρατική μηχανή.

Δείτε τι γίνεται στους αυτοκινητόδρομους. Για να κάνεις ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα ή στην Ήπειρο θα χρησιμοποιήσεις αναγκαστικά το υπερσύγχρονο (είναι αλήθεια) δίκτυο και θα κληθείς να πληρώσεις σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα χρειαστείς σε καύσιμο (μιλάμε για τα σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητα).

Και αυτό συμβαίνει αφενός γιατί είμαστε και πάλι η εξαίρεση στον κανόνα, όπου δεν επιβαρυνόμαστε κόστος διοδίων ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση που καλύψαμε, αλλά με ένα στάνταρ κόμιστρο είτε διανύσεις 1 χλμ., είτε περισσότερα σε έναν αυτοκινητόδρόμο που εννοείται ότι έχεις “συμμετάσχει” στην υλοποίησή του με την καταβολή των τελών σου, αλλά και την έμμεση και άμεση φορολόγησή σου...

Ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε αλλαγές του συγκεκριμένου τρόπου, αλλά μένει να το δούμε: εάν και εφόσον αλλάξει και θα είναι τελικά προς το όφελος του χρήση...

Όπως ενδεχομένως έχετε ενημερωθεί τα τέλη κυκλοφορίας 2018 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με πέρσι (για ακόμη μια φορά οι... περίφημες κυβερνητικές προτάσεις για μειώσεις τελικά προσκρούουν στην τρόικα και αποδεικνύονται σπέκουλα), ενώ θα πρέπει να προσέξετε την περίπτωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τεκμηρίων που παραμένουν σε ισχύ και είναι μια παγίδα σε όσους κάνουν μικρές φορολογικές δηλώσεις.