Το Jetta είναι το πιο επιτυχημένο VW στις ΗΠΑ


To Jetta, που περνά στην 7η γενιά του, μπορεί να μη λέει πλέον πολλά στην Ευρώπη. Ωστόσο στις ΗΠΑ είναι με διαφορά το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Volkswagen με αποτέλεσμα κάθε νέα γενιά του να αποτελεί είδηση.

  • 15/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η 7η κατά σειρά δεν αποτελεί την εξαίρεση και έτσι το καινούργιο Jetta που παρουσιάστηκε στο Detroit έχει μεγαλώσει ακόμα λίγο σε μήκος φτάνοντας τα 4,70 m και σχεδόν το μέγεθος του (ευρωπαϊκού) Passat (4,765 m). Ταυτόχρονα οι αλλαγές στις αναλογίες του αμαξώματος -έχουν αυξηθεί τόσο το πλάτος όσο και το ύψος- το έχουν κάνει πιο δυναμικό αλλά και πιο άνετο στο εσωτερικό του. Από την άλλη το πορτμπαγκάζ έχει παραμείνει στα 510 lt, τιμή έτσι κι αλλιώς μεγάλη για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Βελτιωμένη εμφανίζεται και η αεροδυναμική με ένα συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27 -η βάση είναι και εδώ το πλαίσιο MQB του ομίλου- ενώ ανανεωμένο είναι και το εσωτερικό, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων του ομίλου των 10,2 in να είναι διαθέσιμος με επιπλέον χρέωση. Στα εξτρά -για τα επίπεδα εξοπλισμού από το SEL και πάνω- περιλαμβάνεται και ένα ηχοσύστημα 400 Watt της Beats by Dr. Dre. Φυσικά όλα όσα αφορούν το infotainment ελέγχονται από την οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό.

Για την αρχή το νέο Jetta θα κινείται από το γνωστό 1.4 TSI των 150 PS, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν τόσο ο 1.5 όσο και ο 2.0 TSI, με κορυφαία έκδοση το Jetta GLI των 200 PS. Το βασικό Jetta S διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ από το Jetta SE και πάνω υπάρχει ένα καινούργιο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Μέρος της επιτυχίας του Jetta στις ΗΠΑ -στις 6 μέχρι τώρα γενιές του οι πωλήσεις του έχουν φτάσει τα 17,5 εκατομμύρια- οφείλεται και στην τιμή του. Έτσι και η νέα γενιά του θα ξεκινά, όπως και η προηγούμενη, περίπου από τις 18.500 δολάρια.