Ματιές στο μέλλον με το πλήρως αυτόνομο Renault EZ-GO


Πρόκειται για ένα concept car με πλήρως αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης και πως μπορεί να στηθεί το car-sharing στα μεγάλα αστικά κέντρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 7/3/2018

Και μόνο από την εμφάνιση του μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως το πρωτότυπο EX-GO βρίσκεται αρκετές δεκαετίες μπροστά από την εποχή που παρουσιάζεται. Πάντως στην Renault πιστεύουν πως ένα τέτοιο όχημα θα μπορούσε να κυκλοφορεί στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις από τα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Το EZ-Go έρχεται μετά το περσινό Symbioz και ως απάντηση στο Sedric της Volkswagen.

Στο εσωτερικό του το EZ-GO δεν έχει τίποτε από όσο γνωρίζουμε εν απουσία του τιμονιού και των παραδοσιακών χειριστηρίων. Ακόμη και στην θέση του ταμπλό υπάρχει μία απλή διάταξη που να μεγιστοποιεί τους χώρους για τους επιβάτες, οι οποίοι έχουν και θέα προς τον ουρανό χάρη στην πανοραμική γυάλινη οροφή.

Ουσιαστικά το EZ-GO αποτελεί ένα ηλεκτρικό αυτοματοποιημένο όχημα που θα εξυπηρετεί σε ένα κοινόχρηστο δίκτυο καθαρά μεταφορικούς σκοπούς στο πρότυπο του car-sharing. «Σχεδιάσαμε το EZ-Go για να αποτελέσει το απόλυτο όχημα στις πόλεις. Αυτό το ηλεκτρικό αυτόνομο πρωτότυπο μας δίνει πολλές δυνατότητες μελέτης για διαμοιρασμένη κινητικότητα για όλους στο μέλλον» δήλωσε ένας από τους υπεύθυνους σχεδιασμού στην Renault, o Laurens van den  Acker, κατά την παρουσίαση του εντυπωσιακού concept car στο σαλόνι της Γενεύης.

Η άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό μέσω του ανοιγόμενου εμπρός μέρους και της ράμπας εισόδου, οι άνετες θέσεις σε σχήμα U και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες είναι μερικά από τα στοιχεία που δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τις καθημερινές μετακινήσεις. Η ασφάλεια επίσης αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του EZ-GO με δεδομένο ότι η αυτόνομη οδήγηση έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ατυχημάτων.

Το Renault EZ-GO αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, το οποίο συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων. Με μηδενικούς ρύπους, κορυφαία ασφάλεια για τους επιβάτες και τους πεζούς και ελευθερία πρόσβασης για όλους, συνδυάζεται αρμονικά με το αστικό τοπίο προσφέροντας ένα πιο ήρεμο και καθαρό περιβάλλον.