Κατ' αρχήν συμφωνία για επιστροφή του GP Τουρκίας στο Πρωτάθλημα της F1


Η Τουρκία επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1, καθώς ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Recep Tayyip Erdogan, υποδέχθηκε στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του αθλήματος, Chase Carey, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμφωνία.

  • 13/4/2017

ΦΩΤΟ: AP

«Είχαμε μία συνάντηση στην Άγκυρα, ανάμεσα στον πρόεδρό και τον επικεφαλής της Liberty Media, τον οποίο κάλεσα προσωπικά στην Τουρκία. Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι πως οι συναντήσεις πήγαν πολύ καλά και έχουμε καταρχήν συμφωνία. Ωστόσο ακόμα δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαια», δήλωσε σχετικά ο διαχειριστής της πίστας της Κωνσταντινούπολης, Vural Ak.

Ανάλογες συζητήσεις για την επιστροφή της Formula 1 στην Τουρκία είχαν γίνει και το 2013, ωστόσο τα 26 εκατ. το χρόνο που ζητούσε το τότε αφεντικό του σπορ, Bernie Ecclestone, είχαν κριθεί απαγορευτικά.

Τώρα, όμως, η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, Liberty Media ζητάει πολύ λιγότερα χρήματα και η οριστική συμφωνία πρέπει να θεωρείται γεγονός. Οι Τούρκοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για επιστροφή στο πρόγραμμα από το 2018, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει συνολικά επτά Grand Prix της Formula 1, από το 2005 έως και το 2011. Νικητής του πρώτου αγώνα που έγινε ποτέ στο "Istanbul Park" ήταν ο Kimi Raikkonen με McLaren Mercedes, ενώ στην τελευταία επίσκεψη του σπορ, νικητής αναδείχθηκε ο Sebastian Vettel με Red Bull Renault. H πιο πετυχημένη ομάδα στην Τουρκία είναι η Ferrari που μετρά τρεις νίκες και μάλιστα συνεχόμενες, με τον Felipe Massa (2006, 2007, 2008). Από μια νίκη έχουν επίσης ο Jenson Button (2009, Brawn GP) και ο Lewis Hamilton (2010, McLaren Mercedes).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ