To VW Golf R γίνεται λίγο πιο «αδύναμο»


Το WLTP επηρέασε και το κορυφαίο των Golf, το R, που πλέον θα έχει 10 λιγότερα άλογα και αποκλειστικά αυτόματο κιβώτιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 10/7/2018

Ο νέος κύκλος μέτρησης WLTP έχει αναγκάσει πολλούς κατασκευαστές να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις σε μοντέλα τους, ειδικά στα πιο γρήγορα από αυτά. Τη διαδικασία αυτή δεν την έχει αποφύγει πρακτικά κανείς και έτσι τώρα ήρθε και η σειρά της VW. H οποία ανακοίνωσε πως η κορυφαία έκδοση του διαχρονικού best seller, η R του Golf δηλαδή, θα είναι πλέον διαθέσιμη με 10 PS λιγότερα. Αυτό σημαίνει πως ο τετρακύλινδρος TSI των 2.000 cc θα αποδίδει από εδώ και στο εξής 300 PS αντί για 310.

Μικρό μεν το κακό αλλά υπαρκτό, και σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας η μείωση στην απόδοση οφείλεται στις αλλαγές στο σύστημα εξαγωγής προκειμένου να περιορισθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝΟx). Ανάλογες επεμβάσεις έγιναν και στο Seat Leon Cupra που επίσης εμφανίζεται ελαφρώς πιο αδύναμο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο από εδώ και στο εξής το top Golf δεν θα είναι διαθέσιμο με χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά αποκλειστικά με αυτόματο.

Παράλληλα η VW ανακοίνωσε πως το Golf R θα πωλείται πλέον αποκλειστικά ως πεντάθυρο, απόφαση που βέβαια δεν έχει να κάνει με τις νέες προδιαγραφές. Οφείλεται στην εξαιρετικά περιορισμένη ζήτηση των τρίθυρων μοντέλων γενικά που έχουμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις.