To Vera είναι ο αυτόνομος τράκτορας της Volvo (video)


Η αυτόνομη οδήγηση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για τις επαγγελματικές μεταφορές και φυσικά όλοι οι κατασκευαστές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 14/9/2018

Στην έκθεση επαγγελματικών αυτοκινήτων στο Αννόβερο, που διοργανώνεται από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η Volvo Trucks θα παρουσιάσει το Vera. Πρόκειται για το πρωτότυπο ενός αυτόνομου τράκτορα, ο οποίος φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση των αγαθών.

Οι Σουηδοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στο (σχετικά) άμεσο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς ελεγχόμενους χώρους, όπως λιμάνια, τελωνεία εγκαταστάσεις logistics, μετακινώντας container ή ρυμούλκες χωρίς την παρουσία οδηγού. Αυτό σημαίνει πως οι μεταφορές εντός των ελεγχόμενων χώρων, σε πρώτη φάση, θα μπορούν να γίνουν πέρα από το ωράριο των εργαζομένων, γεγονός που θα αυξήσει την αποδοτικότητα μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους αποθήκευσης.

Όπως είναι αναμενόμενο το Vera, που θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις είναι πλήρως ηλεκτρικό, γεγονός που θα περιορίσει και το υψηλό σήμερα επίπεδο θορύβου σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Έτσι στο μικρό FL θα υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας 177 PS, ενώ στο μεγαλύτερο FE οι ηλεκτροκινητήρες θα μπορούν να είναι και δύο με συνδυαστική απόδοση 503 PS.

Πέρα από τα συστήματα ελέγχου και τους αισθητήρες, τις κάμερες κ.λπ. που θα είναι ενσωματωμένα στον τράκτορα θα υπάρχει και ένα κέντρο ελέγχου στην κάθε εγκατάσταση από το οποίο, με δεδομένα από το Cloud, θα μπορεί να ελέγχεται κάθε όχημα μεμονωμένα. Παράλληλα για λόγους ασφαλείας τα Vera θα κινούνται με πιο μικρές ταχύτητες σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα. Για την αρχή τουλάχιστον.