Τo Mercedes eCitaro είναι ένα ηλεκτρικό λεωφορείο


Πρόσφατα η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε την διάθεση ενός μικρού λεωφορείου και ήδη έχει δεχτεί αρκετές παραγγελίες από ευρωπαϊκές πόλεις που θέλουν το κέντρο τους «καθαρό».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 12/7/2018

Το eCitaro είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο city-bus (λεωφορείο σύντομων δρομολογίων) που βασίζεται σε ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Mercedes. Χαρακτηριστικό είναι πως έχει παραχθεί σε περισσότερα από 50.000 λεωφορεία Citaro και το λογικό βήμα εξέλιξης για την γερμανική μάρκα είναι η ηλεκτρική του εκδοχή που θα περάσει στην παραγωγή προς τα τέλη του έτους.

Το eCitaro θα εφοδιάζεται με μεγάλες μπαταρίες λιθίου-ιόντων που θα έχουν ενεργειακή χωρητικότητα στις 243 kWh. Θα απαρτίζεται από δέκα συστοιχίες των περίπου 25 kWh, οι οποίες θα βρίσκονται στο πίσω μέρος καθώς και στην οροφή του λεωφορείου.

Το σύστημα πρόωσης θα αποτελείται από τον ηλεκτρικό άξονα ZF AVE 130 με ηλεκτροκινητήρες ενσωματωμένους στις πλήμνες των τροχών. Το όλο σύστημα έχει συνολική ισχύ στα 250 kW (ή 340 PS) με την ροπή να φτάνει τα 970 Nm από την έναρξη λειτουργία του «σέρβο».

Ανάλογα με τις προδιαγραφές θα υπάρχουν και μικρότερες μπαταρίες με έξι ή οκτώ συστοιχίες. Στην περίπτωση των μέγιστων δέκα συστοιχιών το συνολικό βάρος φτάνει τους 13,44 tn με ωφέλιμο φορτίο πάνω από 6 tn ή περίπου 85-90 επιβάτες. Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται σε υποδομή Combo-2-plug και βρίσκεται πάνω από τον μπροστινό τροχό στην δεξιά μεριά. Η επίσημη παγκόσμιά παρουσίαση του eCitaro θα γίνει στο Ανόβερο και ήδη το Αμβούργο έχει παραγγείλει 20 λεωφορεία.