To Audi R8 δεν θα έχει διάδοχο


Το R8 κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει και 3η γενιά αφού τα μελλοντικά πλάνα δεν περιλαμβάνουν διάδοχο μοντέλο, όπως δήλωσε στο Car&Driver ο Peter Mertens, επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης της Audi.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/3/2018

Πιο συγκεκριμένα και όταν ρωτήθηκε για το μοντέλο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει ένα μεγάλο κύκλο ζωής και τα πηγαίνει πολύ καλά», ενώ έσπευσε να προσθέσει το κλασικό «ποτέ μη λες ποτέ» για το μέλλον του και πως τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων είναι ιδιαίτερα καλά για την εικόνα και το κύρος της μάρκας.

Στα δύο τελευταία και οι δύο γενιές του λειτούργησαν απόλυτα θετικά, χάρη στην εντυπωσιακή τους εμφάνιση και τις πολύ καλές τους επιδόσεις, ενώ το R8 συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία μεταξύ των πιο γνωστών μοντέλων της Audi.

Οι λόγοι που πιθανότατα θα οδηγήσουν τη γερμανική εταιρεία στην κατάργησή του δεν έχουν γίνει γνωστοί. Γεγονός είναι πως ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά. Ενδεικτικά πέρυσι πουλήθηκαν συνολικά 772 R8 στις ΗΠΑ και 1.366 στην Ευρώπη, ενώ οι πιο καλές χρονιές του ήταν για την Αμερική το 2011 με 1.145 μονάδες και για την Ευρώπη το 2008, με 2.935.

Πάντως μπορεί τα απόλυτα νούμερα να μην είναι μεγάλα για έναν κατασκευαστή σαν την Audi αλλά με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν είναι και μικρά. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να οδηγεί στην απόσυρσή του από τη γκάμα είναι ότι ένα σπορ μοντέλο με έναν V10 δεν ταιριάζει με την απόφαση της Audi να στραφεί στα plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Επίσης η εξέλιξη μιας νέας γενιάς του θα απορροφούσε σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού. Η ολοκλήρωση της παραγωγής του πάντως δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν φήμες για μια εισαγωγική έκδοσή του, που θα κινείται από τον V6 των 2,9 lt με τα δύο turbo.