Το αφεντικό της Kινέζικης Geely έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Daimler


Μετά από αρκετές προσπάθειες οι Κινέζοι πάτησαν πόδι στην Daimler αποκτώντας ένα μεγάλο μετοχικό πακέτο στον Γερμανικό κολοσσό.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/2/2018

Το είπε και το έκανε τελικά ο Li Shufu, το αφεντικό της Κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Geely και ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της Κίνας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αποκτήσει το 9,69% των μετοχών της Daimler, κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της Γερμανικής εταιρίας.

Η επένδυση αξίζει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τιμές της μετοχής στην ανοιχτή αγορά στην οποία απευθύνθηκε ο Κινέζος επενδυτής, ύστερα από την αποτυχία που είχαν οι συνομιλίες να αγοράσει μετοχές με κάποια έκπτωση της τάξης του 5%.

Η Geely η οποία έχει στην ιδιοκτησία της την Volvo, την Polestar, την Proton (και την Lotus) και την εταιρία των ταξί του Λονδίνου, είχε εδω και καιρό εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την Daimler έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν εξελίξει οι Γερμανοί.

H Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την είδηση αργά χθες Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι πρόκειται για μία ιδιωτική επένδυση του Li Shufu, και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίηση της Daimler γιατί δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις εξελικτικές της δυνάμεις και τις προοπτικές της για το μέλλον. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Daimler γνωρίζει και σέβεται τον Li Shufu ως έναν άνθρωπο προοδευτικό.

Η αγορά του Li τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της Daimler που έχει στην κατοχή της μεταξύ άλλων και τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz, ξεπερνώντας ακόμα και την επενδυτική εταιρία της κυβέρνησης του Κουβέϊτ που διατηρεί ένα ποσοστό 6,8%