Θανατηφόρο δυστύχημα στις ΗΠΑ με αυτόνομο όχημα της Uber


O πρώτος νεκρός από αυτόνομο όχημα καταγράφηκε χθες τα ξημερώματα στις ΗΠΑ, χτυπημένος από ένα αυτόνομο XC90 της Uber που χρησιμοποιεί δοκιμαστικά στην Πολιτεία της Αριζόνα.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/3/2018

Ένα θανατηφόρο δυστύχημα που έγινε στην πόλη Tempe της Αριζόνα έχει αναστατώσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και λίγες ώρες. Ο λόγος είναι ότι το αυτοκίνητο το οποίο ενεπλάκη στο ατύχημα ήταν ένα αυτόνομο Volvo XC90 από αυτά που χρησιμοποιεί στις ευρείες δοκιμές που κάνει η Uber σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.

Το δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα στην πόλη Tempe της Αριζόνα, και είχε ως θύμα μία γυναίκα ποδηλάτισσα. Η σύγκρουση ήταν αρκετά σφοδρή, με αποτέλεσμα η γυναίκα να φθάσει νεκρή στο παρακείμενο νοσοκομείο. Πρόκειται για την 49χρονη Ιλέιν Χέρτζμπεργκ η οποία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν διέσχιζε τον δρόμο ή απλά στεκόταν στην άκρη του δρόμου. 

Η αστυνομία της περιοχής διερευνά το περιστατικό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε και οδηγός, κάτι που σημαίνει ότι ούτε ο άνθρωπος αλλά ούτε και το εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης μπόρεσαν να αντιληφθούν τον πεζό και να αποφύγουν το δυστύχημα. Το αυτοκίνητο κινούνταν με ταχύτητα γύρω στα 65 km/h και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν σημάδια φρεναρίσματος. 

Από την πλευρά της η Uber ανέβασε μία ανάρτηση στο Twitter λέγοντας ότι συμπαρίσταται στην οικογένεια του θύματος, και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές της περιοχής στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η Uber ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρει τα συγκεκριμένα αυτόνομα οχήματα από τις τις περιοχές του Tempe, San Fransisco, Pittsburg και Toronto όπου έκανε τις δοκιμές, μέχρι να βγει το πόρισμα της αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το πρώτο ατύχημα με αυτόνομο αυτοκίνητο της Uber, η οποία κάνει μεγάλες δοκιμές σε όλη την περιοχή με πάνω από 100 οχήματα (ιδίως στην Αριζόνα, που έχει και πιο χαλαρούς νόμους για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες). Όμως είναι το πρώτο θανατηφόρο, και σίγουρα έχει δημιουργήσει ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Όσο και αν οι συνθήκες του δυστυχήματος είναι περίεργες λόγω της ώρας και των συνθηκών (η γυναίκα δεν περνούσε από κάποια διάβαση), είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώστε τα αυτόνομα αυτοκίνητα να είναι ασφαλή για την καθημερινή χρήση και τους χιλιάδες αστάθμητους παράγοντες που προκύπτουν στους δρόμους.