Τα smartphones θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά


Το επόμενο βήμα για τους κατασκευαστές και τις εταιρίες ηλεκτρονικών είναι η διείσδυση των smartphones σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το αυτοκίνητο.

  • 22/6/2018

Πλέον τα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέρουν τόσο μεγάλο επίπεδο διασύνδεσης ώστε να υπάρχουν ακόμη πιο διευρυμένες υπηρεσίες για το σύγχρονο στοιχείο υπόστασης του καθενός από εμάς. Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Μα φυσικά το smartphone που πλέον αποτελεί την δεύτερη φύση των περισσοτέρων ω ένα πολύ-λειτουργικό εργαλείο. Μάλιστα, η χρήση του στο αυτοκίνητο έχει ουσιαστικά καταργήσει οποιασδήποτε άλλης μορφής players, μέχρι και τα φορητά συστήματα πλοήγησης.

Και πέρα από ένα σωρό άλλες λειτουργίες, οι ειδικοί θέλουν να του προσθέσουν ακόμη μία: αυτή του κλειδιού! Το πιο πρόσφατο (και πρώτο αν δεν κάνω λάθος) ανάλογο παράδειγμα είναι αυτό της νέας BMW 8 όπου το αυτοκίνητο μπορεί να αναγνωρίσει το smartphone και αυτόματα να ξεκλειδώσουν οι πόρτες.

Πρόσφατα στο Car Connectivity Consortium παρουσιάστηκε η πλατφόρμα Digital Key 1.0 όπου ένα πρωτόκολλο επιτρέπει όχι μόνο το κλείδωμα/ξεκλείδωμα των θυρών, αλλά την εκκίνηση του κινητήρα και τον διαμοιρασμό δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου NFC (Near Field Communication). Ήδη οι Apple, LG, Panasonic, Samsung και Qualcomm εξελίσσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία και συνεργάζονται με διάφορους κατασκευαστές όπως είναι οι Audi, BMW, General Motors, Hyundai and Volkswagen.