Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν το 50% των πωλήσεων στη Νορβηγία!


Μέσα στο 2017 ένας στους δύο Νορβηγούς αγόρασε ηλεκτρικό ή υβριδικό μοντέλο, φέρνοντας την χώρα στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

  • 7/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Μοιάζει εντελώς παράδοξο σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμειες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, τη Νορβηγία, τα αυτοκίνητα που προτιμούν οι καταναλωτές να είναι ηλεκτρικά.

Τα κίνητρα της κυβέρνησης έχουν σπρώξει τους καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το 52% των πωλήσεων μέσα στο 2017 να είναι υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα. Η άνοδος σε σχέση μετο 2016 ήταν της τάξης του 

Η κυβέρνηση δίνει ως κίνητρα μειώσεις στους φόρους των αυτοκινήτων, ελεύθερη διέλευση σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους, ελεύθερο πάρκινγκ και δωρεάν φόρτιση των μπαταριών.

Σύμφωνα πάντως με το International Energy Agency (IEA), αν αφαιρεθούν τα υβριδικά, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αντιστοιχούν σε ένα 39% των πωλήσεων. Νούμερο που και αυτό είναι πραγματικά τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επόμενη μεγαλύτερη αγορά (σε αναλογία πάντα) είναι η Ολλανδία, με τα ηλεκτρικά να αντιστοιχούν στο 6,4% των συνολικών πωλήσεων.