Τα 10 σημαντικότερα αποφθέγματα του Στίβεν Χόκινγκ


Έφυγε, αφήνοντας ένα τεράστιο επιστημονικό έργο, μα πάνω απ΄ όλα ο Χόκινγκ θα μείνει στην Ιστορία για την μαχητικότητά του και την αγάπη του για τη ζωή.

  • 14/3/2018

Στο αγαπημένο του σύμπαν «βρίσκεται» πλέον το αστείρευτο πνεύμα του Στίβεν Χόκινγκ, του διάσημου Βρετανού θεωρητικού φυσικού, αποδρώντας από το χτυπημένο από μια σπάνια ασθένεια ανθρώπινο σώμα του, εκείνη που για περισσότερα από 50 χρόνια τον καθήλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Χόκινγκ, που έγινε και ταινία στον κινηματογράφο -κυρίως- λόγω της στάσης του για τη ζωή,  «έφυγε» σε ηλικία 76 χρόνων παλεύοντας μέχρι την τελευταία μέρα με την σπάνια αρρώστια του. Σε ηλικία 21 ετών του διεγνώσθη η εκφυλιστική νόσος του κινητικού νευρώνα, που έμελλε να του στερήσει για δεκαετίες τη δυνατότητα κίνησης, την ομιλία του και να τον καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.

Και μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του ήταν νικητής. Τίποτε δεν τον εμπόδισε να συνεχίζει το εκπληκτικό έργο του, αξιοποιώντας το μοναδικό μυαλό του, καθώς ακόμη και όταν δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, ευήβρε έναν υπολογιστή προκειμένου να συνομιλεί και να αναπτύσσει τις θεωρίες του στην επιστημονική κοινότητα και τα συνέδρια ανά τον κόσμο που συμμετείχε. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η παρακαταθήκη θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια» δήλωσαν τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ, τα οποία και απέκτησε από δύο γάμους, με τη δεύτερη γυναίκα του να είναι η νοσοκόμα του.

«Είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», πρόσθεσαν.

O Στίβεν Χόκινγκ ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε εωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

Τι είπε για τον Θεό, τη Γη και τους Εξωγήινους

Ο Χόκινγκ υπήρξε προειδοποιούσε συχνά σε συνεντεύξεις και ομιλίες του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση με εξωγήινους, μπορεί να έχει άσχημο τέλος για τους ανθρώπους, όπως ακριβώς συνέβη με του Ινδιάνους και τον Χριστόφορο Κολόμβο στην ανακάλυψη της Αμερικής…

Αποτέλεσε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποίκησης άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας της ανθρωπότητας, μπροστά στο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της Γης από  μόλυνσης, φυσικής καταστροφής, ακόμη και εξωγενών παραγόντων.
 Δήλωνε άθεος καθώς σε συνέντευξή του στον Guardian είχε δηλώσει ότι δεν χρειαζόταν καθόλου ο Θεός για να εξηγηθεί το σύμπαν. «Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους υπολογιστές. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», ωστόσο τα τελευταία χρόνια της ζωής του φάνηκε να αλλάζει στάση...

Τα 10 αποφθέγματα του Στίβεν Χόκινγκ


1. «Με εκπλήσσει πόσο αδιάφοροι είναι οι σημερινοί άνθρωποι για την φυσική, τον χωροχρόνο, το σύμπαν, τη φιλοσοφία της ύπαρξής μας, τον σκοπό μας και τον τελικό προορισμός μας. Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω. Δείξτε ενδιαφέρον».

2. «Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρη κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει τελικά».

3. «Πρώτον, να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά τα αστέρια και όχι χαμηλά τα πόδια σας. Δεύτερον, να μην τα παρατάτε ποτέ στην εργασία σας. Η δουλειά δίνει στον άνθρωπο νόημα και σκοπό, η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν. Τρίτον, αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε την αγάπη να θυμάστε πάντα ότι είναι εκεί και να μην την πετάτε».

4. «Ένας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα απλά δεν υπάρχει. Χωρίς τις ατέλειες δεν θα υπήρχα ούτε εγώ ούτε εσείς».

5. «Οι άνθρωποι που κομπάζουν για το IQ τους είναι αποτυχημένοι».

6. «Οι προσδοκίες μου μειώθηκαν στο 0 στα 21 μου χρόνια. Από τότε ότι έχω ζήσει ήταν ένα μπόνους».

7. «Οι πιο ήσυχοι άνθρωποι έχουν τα πιο ηχηρά μυαλά».

8. «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

9. «Είμαστε απλά ένα προηγμένο είδος πιθήκου σε έναν μικρό πλανήτη, στο σύστημα ενός μέτριου άστρου. 'Ομως μπορούμε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει πολύ ξεχωριστούς».

10. «Η εξυπνάδα είναι η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή».