Τα 10 πιο όμορφα ρετρό οχήματα της εποχής μας


Περιστοιχιζόμαστε από πληθώρα τετράτροχων σχημάτων και σχεδίων, από συνδυασμό καμπύλων και ακμών που σβήνουν η μία μέσα στην άλλη. Σβήνουν, όμως, και στο χρόνο. Ευτυχώς, όχι όλα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ: ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 9/8/2018

Κάποια αυτοκίνητα «έχουν το χάρισμα», το χάρισμα που τους έδωσε ο σχεδιαστής τους ή ο μηχανικός τους. Το σχήμα τους αποτέλεσε καινοτομία ή αντικείμενο αντιγραφής στην εποχή τους. Όμως, αποτελεί και πηγή έμπνευσης και αναδημιουργίας και στη δική μας εποχή.
Αυτοκίνητα που έχουν τη δική τους ιστορία «επαναφέρονται» στο προσκήνιο σε μια προσπάθεια των εταιρειών να δείξουν το παρελθόν τους, να δημιουργήσουν έναν νέο θρύλο, να κερδίσουν αγοραστές και χρήματα από αυτά.
Ας δούμε τα δέκα πιο ξεχωριστά οχήματα της τελευταίας εικοσαετίας που θυμίζουν έντονα τους προ δεκαετιών «προγόνους» τους και τα οποία εξακολουθούν να ξεχωρίζουν.

Alpine 110
H Renault αποφάσισε να δημιουργήσει ένα sports car το οποίο να ξεχωρίζει με την οδική συμπεριφορά του. Ως εκ τούτου, η αναβίωση του ονόματος της θρυλικής Alpine A110 ήταν η λύση που προκρίθηκε.
Το καινούργιο μοντέλο έχει υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.8 l που αποδίδει 252 PS και ζυγίζει 1.080 kg. Η ομοιότητά του με την Alpine 110 του παρελθόντος είναι δεδομένη.

 

BMW Z8

BMW Z8
BMW Z8

Παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 και είναι ένα από τα δημιουργήματα της BMW που έχουν τη σχεδιαστική σφραγίδα του Chris Bangle. Γερμανικά λιτό στις γραμμές του, παραπέμπει στο πανέμορφο roadster 507 του 1956 (το οποίο σχεδίασε ο Κόμης Albrecht von Goertz).
Η Z8 είχε V8 κινητήρα 4.9 l που απέδιδε 400 PS και αντιμετωπίστηκε ως ένα κλασικό όχημα εξαρχής.

 

Dodge Challenger

Dodge Challenger
Dodge Challenger

Ένα «muscle performance» όχημα που παραπέμπει στο πρωταρχικό του 1969. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει μόλις τρεις «γενιές» του μοντέλου, το οποίο απευθύνεται στον πυρήνα της αμερικανικής ποπ αυτοκινητικής κουλτούρας. Μόλις το 2008, από «pony car» μετεξελίχθηκε σε τέτοιο (σημ.: «muscle performance car»), σε μια προσπάθεια της εταιρείας να το αναβαθμίσει σε επιδόσεις. Το Challenger SRT Hellcat Demon, η πιο ισχυρή έκδοσή του, έχει V8 κινητήρα χωρητικότητας 6.2 l, με μηχανικό υπερτροφοδότη, που αποδίδει 807 PS.

 

FIAT 124 Spider

FIAT 124
FIAT 124

Το νέο μοντέλο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η επένδυση στο παρελθόν, δηλαδή στις κατασκευαστικές αξίες μιας εταιρείας, είναι ένας ασφαλής τρόπος είτε για να ξεπεράσεις μια κρίση είτε για να κερδίσεις χρήματα. Το νέο 124 Spider ήταν μια κίνηση αυξημένου ρίσκου για τη FIAT αλλά, επειδή είχε γερές βάσεις, έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα πολύ καλό roadster όχημα, με ιταλική φινέτσα και επιδόσεις, ιδίως υπό το σήμα της «Abarth».

 

FIAT 500

FIAT 500
FIAT 500

Λίγα μπορείς να πεις γι’ αυτό το αυτοκίνητο, για το οποίο μπορείς να μιλάς επί ώρες, όμως... Παρουσιάστηκε το 1957 -όταν η FIAT ήταν μια αναπτυσσόμενη εταιρεία- και το ξαναείδαμε το 2007, όπου κατέληξε να είναι η εταιρεία καθαυτή. Διαχρονικό σχήμα που δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει την ομορφιά του, όσες επανασχεδιάσεις και εάν του κάνουν οι Ιταλοί.

 

Ford GT

Ford GT
Ford GT

Η καλύτερη απόδειξη ότι (κάποτε, το 1966) οι Αμερικανοί κατάφεραν να κερδίσουν κατά κράτος τους Ευρωπαίους στους αγώνες αντοχής, με το GT40. Το 2005 παρουσιάστηκε ο διάδοχος του μοντέλου (που πλέον ονομάζεται GT). Δέκα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάστηκε το πρωτότυπο της δεύτερης «γενιάς» του στη σύγχρονη εποχή. Το κλασικό σχήμα του και οι επιδόσεις του προκαλούν εντύπωση και το κάνουν ένα από τα πιο ποθητά supercar για όσους μπορούν να τ’ αποκτήσουν.

 

Ford Mustang

Ford Mustang «Bullitt»
Ford Mustang «Bullitt»

Αν δεν ήταν ο αμερικανικός κινηματογράφος, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα δεν θα γνωρίζαμε κάποια από τα κλασικότερα οχήματα της Νέας Γης. Η Mustang είναι ένα από αυτά. Στη νεότερη εκδοχή της είναι ένα αξιόλογο αυτοκίνητο επιδόσεων, βάσει των δεδομένων της Γηραιάς ηπείρου. Τον Μάρτιο του 2018, η Ford παρουσίασε στη Γενεύη την έκδοση «Bullitt» του μοντέλου για να τιμήσει τα 50 χρόνια από την προβολή της ομώνυμης ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Steve McQueen.

 

Honda S660

Honda S660
Honda S660

Προορίζεται κυρίως για την Ιαπωνική αγορά, αλλά δεν παύει να είναι ένα ξεχωριστό, σχετικά μικρών διαστάσεων roadster. Δημιουργήθηκε ως διάδοχος του S500 που κατασκεύασε η Honda το 1963. Το S660 έχει μήκος μόλις 3.395 mm, υπερτροφοδοτούμενο, τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 654 cc που αποδίδει 64 PS και σπορ οδική συμπεριφορά. Η ιστορία θέλει να δημιουργήθηκε έπειτα από ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων της Honda.

 

MINI Cooper

MINI Cooper
MINI Cooper

Η δεύτερη περίπτωση όπου ένα μοντέλο είναι η ίδια η εταιρεία, σε αυτή τη δεκάδα οχημάτων. Η αναβίωσή της στις αρχές του 21ου αιώνα δημιούργησε πολλά σχόλια και έντονη κριτική για το εάν αυτό έγινε σωστά, κυρίως λόγω των αυξημένων διαστάσεων του νέου μοντέλου, σε σχέση με το πρωταρχικό. Όμως, πλέον, το MINI είναι ένα από τα σημαντικότερα οχήματα της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, απαράμιλλο σε ποιότητα, επιδόσεις και εξατομίκευση.

 

Porsche 911

Porsche 911
Porsche 911

Ένα σχήμα που δεν μπορεί ν’ αλλάξει, τουλάχιστον για τις παρούσες γενιές ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτοκίνηση. Θα μπορούσε να είναι μια τετράτροχη εκδοχή στο «πορτραίτο του Dorian Gray»; Πιθανόν. Όμως, η «αγέραστη» -και κατά μεγάλο βαθμό απαράλλαχτη σχηματικά- 911 μάλλον θα συνεχίζει να προκαλεί έντονες εντυπώσεις, ό,τι σύστημα παραγωγής ισχύος και μετάδοσης αυτής στους τροχούς της κι αν υπάρξει στο μέλλον...