Συνελήφθη στην Γερμανία ο πρόεδρος της Audi, Rupert Stadler


Οι αρχές του Μονάχου προχώρησαν σ' αυτή την κίνηση καθώς θέωρησαν ότι ο CEO της Audi ήταν ύποπτος για απόκρυψη στοιχείων που θα αφορούσε το Dieselgate
 

  • 18/6/2018

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εισαγγελείς του Μονάχου, ανέφεραν ότι ο CEO της Αudi, Rupert Stadler συνελήφθη σήμερα το πρωί, ύστερα από υπόνοιες ότι υπήρχε κίνδυνος να προσπαθήσει να καταστρέψει στοιχεία που αφορούσαν το Dieselgate.

Το γραφείο των εισαγγελέων του Μονάχου είχε την περασμένη εβδομάδα συμπεριλάβει και τον Stadler στους υπόπτους για την υπόθεση με την χρήση παράνομου λογισμικού στους πετρελαιοκινητήρες της εταιρίας. Μάλιστα οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει σε μεγάλη έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα, με πάνω από 20 υπόπτους, ενώ είχαν ερευνήσει τόσο το διαμέρισμα του Stadler όσο και ενός ακόμη μέλους του ΔΣ της εταιρίας.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου δήλωσαν ότι η σύλληψη του Stadler δεν έγινε με εντολή των αρχών των ΗΠΑ και ότι συνελήφθη στο σπίτι του στο Ingolstadt, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο όμιλος Volkswagen και η Audi επιβεβαίωσαν ότι συνελήφθη σήμερα το πρωί ο Stadler, προσθέτοντας ότι το τεκμήριο αθωότητας εφαρμόζεται και στην δική του περίπτωση.

Η υπόθεση του Dieselgate φαίνεται ότι θα ταλανίζει για αρκετό καιρό ακόμα το γκρουπ παρά την συμφωνία για καταβολή προστίμου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Γερμανία. Γιατί μπορεί το πρόστιμο να φέρνει ένα συμβιβαστικό τέλος στις υποχρεώσεις της εταιρίας, όμως εκκρεμούν ακόμη πολλές καταγγελίες για τα στελέχη της εταιρίας για διάφορα σημαντικά παραπτώματα, όπως απάτη, χειραγώγηση μετοχών κ.λπ.

Εκτός από τον Stadler στο στόχαστρο βρίσκεται και ο πρώην CEO της VW, Μartin Winterkorn, του Matthias Muller καθώς και του νέου προέδρου της εταιρίας Herbert Diess. Στην Αμερική όπου και το σκάνδαλο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, τα πρόστιμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα και για τον Martin Winterkorn ο οποίος όμως βρίσκεται στην Γερμανία και δεν μπορεί να εκδοθεί για να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Ένας ακόμα ύποπτος που ερευνάται στην Γερμανία είναι ο Bernad Marten, ο υπεύθυνος αγοράς της Audi, ο οποίος είχε οργανώσει μια ομάδα εργασίας για τους diesel της Αudi, η οποία με τη σειρά της δημιουργήθηκε για να συντονίσει τη διαχείριση της κρίσης με τη μητρική εταιρεία.