ΣΟΚ: Φωτιά παίρνει το πετρέλαιο κίνησης!


Tι αλλαγές θα φέρει η εξομοίωση των τιμών πετρελαίου κίνησης με την βενζίνη. Τα επικρατέστερα σενάρια για το πότε θα ισχύσει και οι επιπτώσεις στην αγορά.

  • 20/12/2017

Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα) που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς έπειτα από την απελευθέρωση της κυκλοφορίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για οικονομικές μετακινήσεις, φαίνεται ότι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, η Κυβέρνηση μην έχοντας τι άλλο να φορολογήσει σχεδιάζει να εξομοιώσει τις τιμές των καυσίμων!

Πρόκειται για μια απόφαση που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οδηγούς εκείνους που επέλεξαν ένα πετρελαιοκίνητο όχημα όχι μόνον για τη μειωμένη έως και 30% κατανάλωση, αλλά και για τη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου συγκριτικά με την βενζίνη (η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που ισχύει κάτι τέτοιο), αλλά και τις επιχειρήσεις που θα δούν το λειτουργικό κόστος του στόλου των αυτοκινήτων τους να εκτινάσσεται και είναι δεδομένο ότι θα το μετακυλήσουν στα αγαθά με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και το λεγόμενο και ως καλάθι της νοικοκυράς...

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης με τις επιπλέον επιβαρύνσεις αναμένεται να εκτοξευθεί από το 1,33 ευρώ το λίτρο στο 1,5 (όσο και η βενζίνη) μια αύξηση “ΣΟΚ” που είναι δεδομένο ότι θα μειώσει κατανάλωση, όσο και εάν τα κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι τελικά θα επιφέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Να θυμίσουμε ότι με την ισχύουσα φορολογία τα 1.000 λίτρα πετρελαίου κίνησης επιβαρύνονται με 410 ευρώ ειδικού φόρου καυσίμων, ενώ τα 1.000 λίτρα βενζίνης με 700 ευρώ, με τη σημαντική διαφορά των 290 ευρώ/1.000 λίτρα να είναι αυτή που θέλει να καρπωθεί η κυβέρνηση.
Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις με την εξομοίωση των τιμών των καυσίμων κίνησης ο κίνδυνος του λαθρεμπορίου (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό, κλπ.) ελοχεύει, άρα μην εκπλαγείτε εάν από του χρόνου δούμε καμία τρελή αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης με την αιτιολογία της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Με την εξομοίωση των τιμών των καυσίμων κίνησης θεωρείται δεδομένο ότι στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα αγροτικά οχήματα η χρήση πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευθεί με δυσάρεστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια όσον αφορά το πώς θα ενσωματωθεί η τιμή, το ένα έχει να κάνει με την άμεση αύξηση του ειδικού φόρου και το δεύτερο με τη σταδιακή, σε τρείς δόσεις ανά 7-8 λεπτά το λίτρο ώστε να μην προκληθεί σοκ στην αγορά.