Ρεκόρ πωλήσεων της ΚΙΑ στην Ευρώπη


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η KIA σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 5,0% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην ευρωπαϊκή αγορά. Η καλή εμπορική πορεία τής επέτρεψε να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που έχει στη Γηραιά ήπειρο, το οποίο είναι 3,0%.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/8/2018

Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018, η KIA πούλησε 264.010 μονάδες στις ευρωπαϊκές χώρες, με το Sportage να είναι το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας. Επίσης, σε αυτό το χρονικό διάστημα, καλή ήταν η εμπορική πορεία και του Cee’d (σημ.: Ceed, όπως ονομάζεται πλέον), έστω και εάν αναμενόταν να παρουσιαστεί η καινούργια «γενιά» του (σημ.: συνέβη τον περασμένο Ιούνιο).

Το μερίδιο αγοράς παρέμεινε στο 3,0%, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, χάρη στην παρουσίαση καινούργιων μοντέλων, τόσο πέρυσι όσο και εφέτος. Ο κ. Emilio Herrera, Διευθύνων Σύμβουλος της KIA Motors Europe, δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι ένα ακόμα έτος κατά το οποίο η KIA καταρρίπτει το ρεκόρ πωλήσεων πρώτου εξαμήνου, πουλώντας για δεύτερη φορά πάνω από 250.000 οχήματα. Οι κινητήρες επόμενης ‘‘γενιάς’’ αποτελούν βασικό παράγοντα για την επιτυχία των πωλήσεών μας, όπως άλλωστε και τα νέα μοντέλα, Niro, Stonic και Stinger. Η πολύ καλή εμπορική πορεία και των υπόλοιπων μοντέλων της KIA δείχνουν πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε πωλήσεις άνω των 500.000 μονάδων φέτος».

Τα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα
Όπως έγινε γνωστό, οι πωλήσεις των οχημάτων της εταιρείας με κινητήρα υβριδικής διάταξης, καθώς και των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυξήθηκαν 46% σε ετήσια βάση. Συνολικά, 27.507 υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεων της KIA, εφέτος.

Αναλυτικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2018 πουλήθηκαν στην Ευρώπη 27.507 οχήματα με υβριδικής διάταξης κινητήρα, έναντι 18.803 μονάδων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Το crossover Niro παραμένει το best seller όχημα της KIA με αυτή την τεχνολογία, με 22.053 μονάδες να έχουν πωληθεί εφέτος (17.034 Niro Hybrid και 5.019 Niro Plug-in Hybrid, το οποίο που παρουσιάστηκε πρόσφατα).

Το πλήρως ηλεκτρικό Soul EV πραγματοποίησε το καλύτερο εξάμηνο στις πωλήσεις του μέχρι σήμερα φτάνοντας τις 3.218 μονάδες σε όλη την Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 42% των πωλήσεων. Το Soul EV αντιπροσωπεύει, πλέον, περισσότερο από το 53% των συνολικών πωλήσεων Soul στην Ευρώπη.
Οι Plug-in υβριδικές εκδόσεις του Optima σημείωσαν τετραπλάσια αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 2.236 μονάδες, χάρη και στην προσθήκη στην γκάμα της έκδοσης Sportswagon.

Όπως είναι γνωστό, η KIA προγραμματίζει να παρουσιάσει 16 νέα οχήματα μέχρι το 2025, είτε με Plug-in hybrid κινητήρα είτε αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Επίσης, ως το 2020 θα παρουσιάσει ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο παραγωγής με κυψέλες καυσίμου. Τέλος, έχει εξελίξει την τεχνολογία «EcoDynamics +» (ήπιου υβριδικού συστήματος 48V) η οποία εφαρμόζεται ήδη στο επανασχεδιασμένο Sportage και σύντομα θα τοποθετηθεί και σε άλλα μοντέλα της.
 
Η Ελληνική αγορά
Στη χώρα μας, η KIA είχε μερίδιο αγοράς 3,1% σε συνολικές και 3,5% σε λιανικές πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, πετυχαίνοντας αύξηση 287% και 133%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2017. Best seller αποδείχτηκε το Picanto ενώ καλή εμπορική πορεία σημείωσε και το Stonic.