Πότε τα ηλεκτροϋβριδικά δεν θα έχουν ανάγκη τα καλώδια; (video)


Αν δεν έχετε ζήσει με ένα ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό αυτοκίνητο τότε δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ανιαρό είναι το καθημερινό «πρίζωμα».

  • 10/5/2018

Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει αρκετές έρευνες οδηγών που κινούνται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πως πολλοί από αυτούς ανυπομονούν για την ημέρα που η ασύρματη φόρτιση θα είναι στάνταρ. Αυτό δεν θα γίνει όμως σύντομα αφού ακόμη δεν έχει λανσαριστεί κάποιο μοντέλο EV παραγωγής με δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης. Στην οποία μία πλάκα στο έδαφος μεταφέρει ασύρματα ηλεκτρική ενέργεια σε μία αντίστοιχη επιφάνεια που υπάρχει στο κάτω μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πάντως, πολλοί είναι οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές που ασχολούνται με το wireless charging (όπως με τα smartphone με την διαφορά πως δεν ακουμπά το αυτοκίνητο σε κάποια επιφάνεια) με την BMW να έχει θέσει ως στόχο να είναι ο πρώτος. Μάλιστα ένα τέτοιο σύστημα θα είναι έτοιμο μέσα σε αυτή τη χρονιά και θα συνδυαστεί με τα περισσότερα PHEV μοντέλα της μάρκας, όπως είναι η BMW 530e iPerformance.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον τρόπο φόρτισης (διάρκεια 3,5 ωρών σε ισχύ 3,2 kW) με το σύστημα υποβοήθησης να «κεντράρει» το αυτοκίνητο πάνω από την επαγωγική πλάκα. Πέρα από την BMW διάφοροι προμηθευτές όπως η Qualcomm έχουν ανακοινώσει πως θα διαθέτουν στην αγορά μονάδες ασύρματης φόρτισης σε περίπου 1-2 χρόνια από σήμερα.