ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΥTΟΚΙΝΗΤΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας στις πόλεις; 14/3

 • img

Οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων προχώρησαν σε μία έρευνα, η οποία δείχνει πόσο μολύνεται η ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα; Έχει επιδεινωθεί ή βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν;

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

Ο αέρας στις πόλεις (λέγεται από πολύ κόσμο πως) γίνεται όλο και χειρότερος σε ποιότητα. Άλλωστε, αυτό υποστηρίζεται στις διάφορες συζητήσεις σχετικά με το diesel. Βέβαια, αυτό που πολύ συχνά αποσιωπάται είναι το εξής: Μόνο στο πλαίσιο της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει μειωθεί το σύνολο των εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου (NOx) από το 1990 κατά 70%! Κι αυτό έγινε εφικτό, αν και η κυκλοφορία και η κατοχή των διάφορων οχημάτων έχει σαφώς αυξηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Επομένως, τα μοντέρνα αυτοκίνητα εκπέμπουν στη σύγχρονη εποχή εμφανώς πολύ λιγότερα καυσαέρια.

Με αυτά τα δεδομένα, η ποιότητα του αέρα στις πόλεις είναι σήμερα σημαντικά καλύτερη σε σχέση με παλιότερα. Ωστόσο, η καταμετρημένη επιβάρυνση του αέρα με οξείδια του αζώτου είναι σε πολλές πόλεις του βορρά της Ευρώπης αρκετά πιο πάνω από το όριο, που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, έχουν γίνει πλέον σχετικά δύο όρια: Ο λεγόμενος μέσος όρος του έτους , ο οποίος σύμφωνα με την Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να ξεπερνά στους σταθμούς μέτρησης τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το 2016, λοιπόν, αυτός ο μέσος όρος ξεπεράστηκε σε 82 γερμανικές πόλεις.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ επιτρέπει για παράδειγμα τιμές που δεν ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια, δηλαδή το όριό τους είναι κατά 2,5 φορές ελαστικότερο αυτού της Γερμανίας. Το 2ο όριο σχετίζεται με την επιβάρυνση κατά μέσο όρο σε διάρκεια μίας ώρας και βρίσκεται στα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Αυτή η τιμή επιτρέπεται να ξεπεραστεί σε ένα σταθμό μέτρησης το πολύ 18 φορές το χρόνο. Για παράδειγμα, στη Στουτγκάρδη, αυτή η τιμή ξεπεράστηκε έως και πριν από πάνω από 10 χρόνια (2006) 853 φορές. Πάντως, έως τα μέσα του 2017 αυτό το όριο ξεπεράστηκε μόλις 3 φορές.

Πώς ερμηνεύεται αυτή η βελτίωση; Κατ’ αρχάς, οι υψηλές μετρήσεις σε οξείδια του αζώτου καταγράφονται στις περιοχές των σταθμών μετρήσεων που οι όροφοι των κτηρίων φτάνουν ψηλά, αλλά και κοντά σε ανοικτές πράσινες εκτάσεις. Επομένως, ο αέρας στις πόλεις -της Γερμανίας, τουλάχιστον- βρίσκεται συνολικά σε καλό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 SEAT ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 23/6

  Η SEAT οδηγεί την επέκταση του Ομίλου Volkswagen στη Βόρεια Αφρική

  Η SEAT ορίστηκε από την Volkswagen AG για να οδηγήσει την ανάπτυξη του Ομίλου στη Βόρεια Αφρική. Η ισπανική εταιρεία θα συντονίσει τη στρατηγική του Ομίλου στη περιοχή, θα εντοπίσει πιθανές συνέργειες και θα προωθήσει τις εταιρικές σχέσεις με άλλες εταιρείες.

 • 2018 FORD FOCUS 23/6

  To νέο Ford Focus μπορεί να αναγνωρίζει τις λακκούβες! (Video)

  Μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία εφαρμόζεται στο νέο Ford Focus με στόχο την βελτίωση της άνεσης σε δρόμους με λακκούβες.

 • 2018 CITROEN C4 CACTUS 22/6

  Tο νέο Citroën C4 Cactus με 36 άτοκες δόσεις και 5 χρόνια εγγύηση

  Το νέο C4 Cactus ξεχωρίζει με τη μοναδική του σχεδίαση και την έντονη προσωπικότητά του, αλλά και χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, την κορυφαία άνεση και τους πολυβραβευμένους κινητήρες.

 • 2018 SHELL DYNAFLEX 22/6

  Νέα καύσιμα Shell V-Power με τεχνολογία DYNAFLEX

  Η Shell, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης των επιστημόνων της για εξέλιξη και βελτίωση των καυσίμων, δημιούργησε τη νέα γενιά καυσίμων Shell V-Power με ενισχυμένη τεχνολογία Dynaflex...

 • SMARTPHONE ΚΕΥ 22/6

  Τα smartphones θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά

  Το επόμενο βήμα για τους κατασκευαστές και τις εταιρίες ηλεκτρονικών είναι η διείσδυση των smartphones σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το αυτοκίνητο.

 • ΤΟΥΡΜΠΟ Η LAMBORGHINI; 22/6

  H Lamborghini ετοιμάζει νέα γενιά κινητήρων

  Η ιταλική φίρμα θα διατηρήσει τους ατμοσφαιρικούς V10 και V12 κινητήρες που θα συνδυάζονται με υβριδικό σύστημα.

 • VOLVO XC40 EV 22/6

  To XC40 θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό της Volvo

  Οι φήμες υπήρχαν εδώ και καιρό και τελικά τις επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της εταιρίας στο παρασκήνιο της παγκόσμιες πρεμιέρας του νέου S60.

 • CAR SHARING 22/6

  Τίτλοι τέλους για το car-sharing στο Παρίσι

  Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν κάποτε πρωτοπόρος στα θέματα της από κοινού χρήσης διάφορων μέσων μεταφοράς, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, αφού είχε λανσάρει την Velib, με την οποία γινόταν σε ευρεία κλίμακα το sharing ποδηλάτων, ενώ το 2011 είχε ξεκινήσει η Autolib για τα αυτοκίνητα...

 • PORSCHE 911 GT3 RS 22/6

  Tι είναι αυτό που έχει κάνει τη νέα 911 GT3 RS σε μία βολίδα; (video)

  Δείτε το παρακάτω βίντεο και ανακαλύψτε μερικά μόλις από τα μυστικά μιας από τις ταχύτερες Porsche που έχουν κατασκευαστεί ποτέ!

 • ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ SOLID STATE 22/6

  Η Volkswagen επενδύει σε μπαταρίες solid-state

  Η γερμανική εταιρία έχει ως στόχο να περάσει σε ευρεία παραγωγή τις νέου τύπου μπαταρίες και να τις τοποθετεί στα ηλεκτρικά της μοντέλα από το 2025.

 • 2018 TOYOTA CAMRY 21/6

  Το Toyota Camry επιστρέφει στην Ευρώπη ως υβριδικό

  Έπειτα από απουσία 14 χρόνων, η Toyota φέρνει το Camry εκ νέου στην Ευρώπη, όπου θα αρχίσει και πάλι να πωλείται μέσα στο 2019.

 • ΣΙΓΟΨΗΝΕΤΑΙ ΤΟ MEGANE TROPHY 21/6

  To νέο Renault Megane RS Trophy θα ζεματάει!

  Η γαλλική εταιρία δοκιμάζει το ταχύτερο Megane νέας γενιάς σε διάφορες πίστες ώστε να είναι έτοιμο για το ντεμπούτο του προς τα τέλη του χρόνου.

 • 2018 SEAT ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ 21/6

  H Seat παίρνει... δύναμη από τον ήλιο!

  Ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο έχει εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell. Καλύπτει έκταση που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει 53.000 ηλιακούς συλλέκτες. Το εργοστάσιο παράγει 17 εκατομμύρια...

 • 2018 EΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ KINAΣ - ΗΠΑ 21/6

  O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πιέζει και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές

  Πρώτη η Daimler ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της για την φετινή χρονιά θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. - Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το έχει η BMW που έχει και τις περισσότερες εξαγωγές από τις ΗΠΑ.

 • 2018 NISSAN 21/6

  Νissan Generation N: Προτεραιότητα στη νεολαία!

  Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε, οι 10 νικητές του GENERATIOΝ N παρέλαβαν το βραβείο τους, ένα τελευταίο μοντέλο της Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο!