Πωλείται η McLaren που είχε τρέξει ο Senna στο Μονακό το 1993


Ένα από τα πιο χαρισματικά μονοθέσια όλων των εποχών που είχε οδηγηθεί από τον πιο χαρισματικό οδηγό όλων των εποχών βγαίνει σε δημοπρασία το Μάιο στοχεύοντας (τι άλλο;...) σε ρεκόρ όλων των εποχών για σύγχρονη Formula 1. 

  • 24/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δημοπρασίες των τελευταίων ετών, καθώς αφορά ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) μονοθέσιο που εμφανίστηκε ποτέ στην F1 το οποίο είχε οδηγηθεί από τον Senna λίγους μήνες πριν τον θάνατό του.

Mιλάμε για μία McLaren MP4/8A, στο τιμόνι της οποίας είχε βρεθεί ο Senna στην τελευταία συμμετοχή του στο Μονακό, το 1993. Την χρονιά δηλαδή που είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα, 16 βαθμούς πίσω από τον άσπονδο φίλο του, τον Alain Prost.

Mε αυτό το αυτοκίνητο, με αριθμό σασί 6, είχε κάνει την έκτη και τελευταία νίκη του στο Μονακό, δημιουργώντας ένα ρεκόρ που ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά παραμένει ακατάριπτο.

Ο Senna είχε οδηγήσει το ίδιο μονοθέσιο άλλες εφτά φορές την ίδια χρονιά, και είχε τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Prost στην πρώτη εμφάνιση του μονοθεσίου στου Ισπανικό Γκραν Πρι.

Μετά την τελευταία συμμετοχή του στο Ιταλικό Γκραν Πρι, το σασί 6 χρησιμοποιήθηκε ως έξτρα αυτοκίνητο για τους δύο τελευταίους γύρους, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία (τους οποίους μάλιστα κέρδισε ο Senna).

H συγκεκριμένη McLaren που πωλείται από τον γνωστό οίκο Bonhams, είναι πολύ καλά συντηρημένη και σε λειτουργική κατάσταση. Η δημοπρασία θα γίνει στις 11 Μαίου, στο Μονακό, και η τιμή που θα πιάσει αναμένεται να πλησιάζει το οκταψήφιο νούμερο. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ferrari του Schumacher που είχε κερδίσει Μονακό το 2001 κατάφερε να φθάσει τα 7,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, καθιστώντας την την πιο ακριβή Formula 1 της σύγχρονης εποχής που έχει μεταπωληθεί. Με βάση την ιστορία της συγκεκριμένης McLaren και της σχέσης της με τον Senna είναι πολύ πιθανόν το ρεκόρ της Ferrari και του Schumi να σπάσει.