Πωλείται η Ferrari του προέδρου της Αργεντινής Juan Peron


Η συγκεκριμένη Ferrari 212 έχει τα πάντα που ζητούν οι συλλέκτες: σπανιότητα, άριστη κατάσταση και διάσημο πρώτο ιδιοκτήτη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 3/4/2018

Μπορεί στην ιστορία να έχει μείνει πιο έντονα η σύζυγός του Evita, που πέθανε νεότατη στα 33 της χρόνια, αλλά και ο πρόεδρος της Αργεντινής Juan Domingo Peron είναι μια σημαντική προσωπικότητα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα λάτρης και των ωραίων αυτοκινήτων.

Έτσι το 1952 ο Juan Peron και ενώ βρισκόταν στη Παρίσι επισκέφθηκε το Σαλόνι Αυτοκινήτων, όπου είδε τη Ferrari 212 των φωτογραφιών μας, που διαθέτει αμάξωμα Ghia και έχει κατασκευαστεί μια και μοναδική φορά. Ο κινητήρας της είναι ένας V12 Colombo 2.562 cc με 165 PS, που εξασφαλίζει ένα 0-100 km/h σε 10,5 sec και μια τελική ταχύτητα 195 km/h, τιμές εξαιρετικές για την εποχή της.

Ο Peron την αγόρασε αμέσως και στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Μιλάνο, προκειμένου το νέο του απόκτημα να αποκτήσει πινακίδες. Ο λόγος για αυτήν του την κίνηση ήταν οι υψηλοί φόροι που ίσχυαν για τα αυτοκίνητα που εισάγονταν στην Αργεντινή. Ενδιαφέρον επίσης είναι πως για να αποφύγει τη δημοσιότητα και τα σχόλια πήρε τις πινακίδες κάποιας στάνταρ 212 -οπότε τις αντιστοίχιζαν με κάποιον άλλο ιδιοκτήτη. Μάλιστα άλλαξαν και οι αριθμοί πλαισίου των δύο αυτοκινήτων, γεγονός που ακόμα και μέχρι τώρα μπερδεύει και δυσκολεύει ενδιαφερόμενους και συλλέκτες.

Ο Peron κυκλοφορούσε αρκετά με την 212, ενώ όταν πήγε ως εξόριστος στην Ισπανία έμεινε για αρκετά χρόνια σε γκαράζ. Το 1973 την αγόρασε ένας Ιταλός, κάτοικος Buenos Aires, που λεγόταν Conrado Tennina και ο οποίος την πούλησε εκ νέου το 1987. Τρία χρόνια αργότερα το 1990 αναπαλαιώθηκε και ήρθε στην αρχική της κατάσταση.  που έμενε στο Μπουένος Άιρες, ενώ πωλήθηκε εκ νέου το 1987.

Το 1990 αναπαλαιώθηκε συνολικά, ενώ από τότε έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Ένα από αυτά είναι και η δεύτερη θέση, το 2002, στο διάσημο πια Pebble Beach Concours d' Elegance. Η εκ νέου πώληση της πραγματικά σπάνιας Ferrari 212 με το διάσημο πρώτο ιδιοκτήτη, αναμένεται να κυμανθεί πάνω από τα 1.600.000 δολάρια.