Pirelli Connesso: Το ελαστικό γίνεται έξυπνο και διασυνδεμένο


Τι είναι το Pirelli Connesso; Μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιεί αισθητήρα ενσωματωμένο σε ελαστικά υψηλών προδιαγραφών παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες πέραν των όσων διατίθενται από τον υπολογιστή ταξιδιού κάθε αυτοκινήτου.

  • 14/4/2017

ΦΩΤΟ: PIRELLI

Προσφέρει δεδομένα για την κατάσταση, τη χρήση και τη συντήρηση κάθε ελαστικού μαζί με εξατομικευμένες, τοπικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πιο απαιτητικών οδηγών.

Το Pirelli Connesso αποτελείται από έναν αισθητήρα ενσωματωμένο στο ελαστικό που είναι συνδεδεμένος με το Pirelli Cloud και μία εφαρμογή smartphone, δημιουργώντας μία διεπαφή που επιτρέπει στους οδηγούς να επικοινωνούν συνεχώς με τα ελαστικά. Ο αισθητήρας ζυγίζει μόλις μερικά γραμμάρια και δεν έχει καμία επίπτωση στις φυσικές επιδόσεις του ελαστικού. Αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση κάθε ελαστικού και αποστέλλει δεδομένα σε μία κεντρική μονάδα ελέγχου και στο Pirelli Cloud, που μαζί αποτελούν τον αληθινό εγκέφαλο του συστήματος Connesso. Εδώ γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών και ακολουθεί η μεταφορά τους στην εφαρμογή του τελικού χρήστη.

Η έκδοση λανσαρίσματος του συστήματος Pirelli Connesso αναγνωρίζει τον κωδικό ταυτότητας κάθε ελαστικού, παρακολουθώντας την κατάστασή του από την παραγωγή στο εργοστάσιο μέχρι την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής του. Μετρά την πίεση και τη θερμοκρασία του ελαστικού ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το στατικό κάθετο φορτίο, τη φθορά και τον αριθμό χιλιομέτρων που έχει καλύψει.

Η μελλοντική έκδοση θα αξιολογεί την εκτιμώμενη υπόλοιπη ζωή σε χιλιόμετρα, ενώ θα λειτουργεί και σαν μανόμετρο πίεσης όταν φουσκώνονται τα ελαστικά, παρέχοντας μία αληθινή και ακριβή ένδειξη, χωρίς να πρέπει ο οδηγός να περιμένει να κρυώσουν. Επιπλέον, το Pirelli Connesso προειδοποιεί τον οδηγό όταν η πίεση σε ένα ή περισσότερα ελαστικά πέφτει πολύ χαμηλά ή πλησιάζει το όριο φθοράς.

Και στις δύο περιπτώσεις, η εφαρμογή εντοπίζει το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ και μπορεί να κλείσει άμεσα ραντεβού για την αποκατάσταση των πιέσεων ή προχωρήσει σε προπαραγγελία και αλλαγή των φθαρμένων ελαστικών, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής.

 

Διασύνδεση

Σε μελλοντική έκδοση, το Connesso θα μπορεί επίσης να εντοπίζει απώλεια πίεσης και να κανονίζει άμεσα την αλλαγή ή επισκευή του ελαστικού στον χώρο που είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητο. Αυτό το είδος λειτουργίας, που επιτρέπει την προληπτική διαχείριση ελαστικών, εξελίχθηκε από τους μηχανικούς της Pirelli όχι μόνο για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των ατομικών χρηστών αλλά και των στόλων και υπηρεσιών κοινοχρησίας οχημάτων (car sharing). Επιπρόσθετα η εφαρμογή Pirelli Connesso υποστηρίζεται από την πρώτη πλατφόρμα mobility του είδους που συνδέει κατασκευαστές ελαστικών, καταναλωτές και το δίκτυο πωλήσεων.

Το Pirelli Connesso είναι σχεδιασμένο για την ενσωμάτωσή του και με άλλες εφαρμογές smartphone (χάρτες, μουσική, εστιατόρια, υπηρεσίες) και στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένο σε περιεχόμενο και λειτουργίες. Η εφαρμογή Connesso θα προσφέρει αποκλειστικές υπηρεσίες όπως: θα επισημαίνει αγωνιστικές διοργανώσεις που διεξάγονται στην περιοχή, ενώ θα προσφέρει και τη δυνατότητα κριτικής των βουλκανιζατέρ, για να μπορούν οι πελάτες να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους, λαμβάνοντας και διαβάζοντας τις κριτικές άλλων οδηγών στην κοινότητα Pirelli Connesso.

Το νέο σύστημα της Pirelli απευθύνεται προς το παρόν στο τμήμα aftermarket, αλλά μελλοντικά θα υπάρξει και λύση ΟΕ (εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης). Σε συνεργασία με μερικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, η Pirelli εξελίσσει μία εντελώς νέα τεχνική αρχιτεκτονική για τα ελαστικά. Πέραν του ότι θα υπηρετεί όλες τις βασικές λειτουργίες, θα μπορεί να ελέγχει αυτόματα και το σετάρισμα του οχήματος. Διαβάζοντας τον κωδικό ταυτότητας κάθε ελαστικού, ο αισθητήρας θα αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του και θα αποστέλλει αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή ταξιδιού ώστε να επιλέγεται το ιδανικό σετάρισμα για βέλτιστα επίπεδα επιδόσεων και ασφάλειας.