Παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65.


Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 που θα εξυπηρετεί την Κεντρική Ελλάδα ξεκινά να παραδίδεται σήμερα, με το πρώτο κομμάτι Ξινιάδα-Τρικάλων μήκους 79 χιλιομέτρων να συντομεύει την χρόνο από την Λαμία στα Τρίκαλα κατά μισή ώρα. 

  • 22/12/2017

Ένα μεγάλο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, μήκους 79 χιλιομέτρων παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το κομμάτι μεταξύ Ξινιάδας και Τρικάλων, το οποίο παρακάμπτει τις στροφές του Δομοκού και συντομεύει την διαδρομή από την Λαμία έως τα Τρίκαλα κατά τουλάχιστον μισή ώρα. 

Το οδικό τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων που θα χρεώνουν 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα. Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι στη γέφυρα Πηνειού και συγκεκριμένα στο 105ο χιλιόμετρο του Ε65 στο ρεύμα προς Ξυνιάδα / Λαμία.

Το τμήμα Ξυνιάδα–Τρίκαλα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου. Με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση, στα σημαντικότερα τεχνικά στοιχεία του συναντάμε: Δυο δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους περίπου 1 χλμ. 13 Γέφυρες με σημαντικότερη τη Γέφυρα του Πηνειού μήκους 595 μ. 17 Άνω & 22 Κάτω Διαβάσεις, 8 χώρους προσωρινής στάθμευσης (4 ανά κατεύθυνση) και 140 οχετούς.

Το μεσαίο τμήμα, από Ξυνιάδα μέχρι Τρίκαλα, περιλαμβάνει:
ΣΕΑ σε Σοφάδες και Ξυνιάδα
3 Μετεωρολογικοούς Σταθμούς
37 κάμερες Διαχείρισης Κυκλοφορίας
8 Χώρους Προσωρινής Στάθμευσης
1 Κτίριο Ελέγχου & Συντήρησης σε Σοφάδες
3 Σταθμούς Αποχιονισμού σε Σοφάδες, Ξυνιάδα και Α/K Τρικάλων
2 Κτίρια Ελέγχου Σηράγγων στις σήραγγες Τ3 και Τ3Α
1 Σταθμό Πυροσβεστικής κοντά στις σήραγγες
1 Σταθμό Τροχαίας στις  Σοφάδες

O αυτοκινητόδρομος Ε65, είναι ένα έργο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας. Το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Η διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα θα αποκτήσει διάρκεια περίπου 3 ωρών, η διαδρομή Καρδίτσα – Αθήνα 2 ωρών και 30 λεπτών και η διαδρομή Αθήνα – Δομοκός 2 ωρών και 10 λεπτών. 

Όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας θα γλιτώνουν περισσότερες από 2 ώρες στο ταξίδι τους για την πρωτεύουσα, ενώ το έργο θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάπτυξη της περιοχής της Λαμίας, αφού η σύνδεσή του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. θα πραγματοποιείται μετά τον Α/Κ Θερμοπυλών.
 

Το σύνολο του Ε65, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής δυο επιπλέον τμημάτων, το Νότιο Τμήμα που  ξεκινά από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. μετά τον Α/Κ Θερμοπυλών και φθάνει έως την Ξυνιάδα (και το οποίο βρίσκεται στο 50% της εκτέλεσής του). Και το Βόρειο Τμήμα, από το 111ο χλμ. μέχρι το τέλος του έργου και την συνάντησή του με την Εγνατία Οδό, το οποίο και αυτό προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.