Ο diesel ζει και βασιλεύει: Νέο μοτέρ από την Opel στα 1.500 κ.εκ.!


Αν και πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν για τον θάνατο των κινητήρων diesel, οι εταιρίες φαίνεται ότι συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΟPEL
  • 29/4/2018

"Έρχεται το τέλος των πετρελαιοκινητήρων" είναι το μόνιμο σύνθημα από "ειδικούς" και μη κάθε είδους (ιδίως στην χώρα μας). Και όπως φαίνεται όλες οι εταιρίες έχουν βαλθεί να τους διαψεύσουν, παρουσιάζοντας διαρκώς καινούργια και πιο εξελιγμένα diesel μοτέρ.

Έτσι μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, μετά την VW και την Mercedes, έρχεται και η Opel  να ανακοινώσει ένα νέο κινητήρα πετρελαίου, ο οποίος είναι "δανεικός" από το γκρουπ PSA. Πρόκειται για ένα τετρακύλινδρο σύνολο στα 1,5 λίτρα, με απόδοση 130 ίππους και μέση κατανάλωση από 3, έως 3,9 λίτρα και ρύπους από 108 έως 110 gr/km σύμφωνα πάντα με τον νέο κύκλο WLTP.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων αλλά και σε μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι εκπομπές NOx, ο κινητήρας θα εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα καταλύτη SCR με AdBlue. Παράλληλα πρόκειται για ένα πολύ εξελιγμένο μηχανολογικά σύνολο, με turbo μεταβλητής γεωμετρίας, βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση και ψεκασμό έως και 2.000 bar απόειδικά εξελιγμένα μπεκ 8 οπών.

Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο είτε με ένα 8τάχυτο αυτόματο. Σύμφωνα με την εταιρία πληροί τις προδιαγραφές Euro 6d και θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στο Grandland X και αργότερα και σε άλλα μοντέλα της εταιρίας. Όσο για τον θάνατο των diesel μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε κάμποσα χρόνια ακόμα.