Να πως το VW I.D. R Pikes Peak θα πετάξει ως τα σύννεφα (video)


Δείτε πως οι ειδικοί έχουν εξελίξει το αγωνιστικό που έχει ως στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ για τα ηλεκτρικά στον «Αγώνα προς τα Σύννεφα».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 17/5/2018

Αυτή είναι η ελεύθερη απόδοση του Race to the Clouds όπως ονομάζουν οι Αμερικάνοι την διάσημη πλέον ανάβαση του Pikes Peak που βρίσκεται στο Κολοράντο. Η εκκίνηση δίνεται στα 2.800 μέτρα με τερματισμό στα 4.300 μέτρα έχοντας τα αυτοκίνητα να διανύσουν 19,99 km και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της περιεκτικότητας σε οξυγόνο. Πάντως, το I.D. R θα αγνοήσει το υψόμετρο μιας και δεν έχει πιστόνια και βαλβίδες για να ανασαίνουν, αλλά μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες.

Έτσι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας και της κατάρριψης του ρεκόρ θα έχει το σύστημα πρόωσης που έχει συνολική ισχύ 680 PS με την ροπή να φτάνει τα 650 Nm. Μιλάμε για μία ηλεκτροκίνητη βολίδα που πέρα από την ισχύ έχει στα ατού της και το εξαιρετικά χαμηλό απόβαρο που δεν ξεπερνά τα 1.100 kg. Ως αποτέλεσμα οι επιδόσεις είναι ανάλογες ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους με το 0-100 να πετυχαίνεται σε μόλις 2,25 sec και να μας παραπέμπει στα μονοθέσια της F1.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα έχει και η αεροδυναμική με τους μηχανικούς να έχουν μελετήσει τα πάντα και για την σωστή ψύξη. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ένα I.D. R σε κλίμακα 1:2 να δοκιμάζεται στο αεροδυναμικό τούνελ της Porsche και να εξετάζονται πάνω από 2.000 μέρη που έχουν κατασκευασθεί με την μέθοδο 3D εκτύπωσης. Όλα δείχνουν πως στις 24 Ιουνίου θα έχουμε νέο ρεκόρ ανάβασης (είναι στο 8:57,118) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Pikes Peak και μένει να δούμε πόσο κοντά θα βρίσκεται στην απίστευτη επίδοση του Loeb με το Peugeot 208 T16 που με 8:12,878 είναι η ταχύτερη ever στο Pikes Peak.