Μειωμένοι δασμοί για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα


Η ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας αναμένεται να ωφελήσει τους κατασκευαστές Honda, Toyota, Nissan, Suzuki, Mitsubishi κ.α.

  • 18/7/2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν ένα εμπορικό σύμφωνο το οποίο προβλέπει την κατάργηση του δασμού του 10% που επιβάλλεται στα εισαγόμενα ιαπωνική αυτοκίνητα. Επιπρόσθετα θα καταργηθεί ο φόρος του 3% που επιβάλλεται στα εισαγόμενα ανταλλακτικά και εξαρτήματα από την Ιαπωνία. Εδώ ωφελημένοι θα βγουν και οι aftermarket προμηθευτές όπως είναι οι Aisin, Denso, JTEKT κ.α.

Το συγκεκριμένο εμπορικό σύμφωνο που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2029 δημιουργεί τον μεγαλύτερο ανοικτό οικονομικό τομέα στον κόσμο. Μάλιστα έρχεται σε μία κομβική στιγμή και στον άτυπο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με τον Trump να θέλει να μειώσει τον ρόλο του ελεύθερου εμπορίου στην παγκόσμια οικονομική τάξη προωθώντας την οικονομία της χώρας του. Τα κινέζικα προϊόντας έχουν πλέον φόρο 25% στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Ιαπωνίας εκτείνεται σε πολλές άλλες εισαγωγές όπως είναι τα τρόφιμα, τα γεωργικά προϊόντα κ.α. και στην μείωση δασμών ώστε να αυξηθεί ο εξαγωγικός τζίρος έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία και η ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι εμπορικές σχέσεις τους έχουν περιθώρια ανάπτυξης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι αναμένουν ότι μακροπρόθεσμα η συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ κατά 0,8% και την Ιαπωνία κατά 0,3%.