Μαντέψτε ποια εταιρία είχε τις περισσότερες εξαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ


Αν έπρεπε να μαντέψετε ποιος ήταν για το 2017 ο πιο επιτυχημένος εξαγωγέας αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, εσείς ποιον θα επιλέγατε; Την General Motors; Τη Ford; Τη Fiat-Chrysler; Μαντέψτε ξανά, γιατί η νίκη πήγε στην BMW!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤΟ: BMW
  • 14/2/2018

Αναφερόμενοι στον «πιο επιτυχημένο εξαγωγέα αυτοκινήτων», δε λαμβάνουμε υπόψη το πλήθος των εξαχθέντων αυτοκινήτων, αλλά την αξία τους στο σύνολό της. Η γερμανική εταιρεία, λοιπόν, αφού κατέθεσε τα απαιτούμενα στοιχεία στο αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, κατέκτησε την πρωτιά ως «ο πιο επιτυχημένος εξαγωγέας καινούργιων αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ».

Σκεφθείτε ότι η BMW λειτουργεί προς το παρόν μόνο ένα εργοστάσιο στην Αμερική, το οποίο, όμως, είναι και το μεγαλύτερο της εταιρείας παγκοσμίως. Όσοι γνωρίζετε έστω και λίγα, σωστά καταλάβατε πως πρόκειται για τη μονάδα στο Spartanburg, η οποία παράγει τα περισσότερα crossover της βαυαρικής φίρμας. Αυτά είναι οι Χ3, Χ4, Χ5 και Χ6, ενώ εκεί θα ξεκινήσει η παραγωγή και της νέας Χ7!

Ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου, Bobby Hitt, δήλωσε σχετικά: «Ως η πιο επιτυχημένη πολιτεία σε ό,τι αφορά την εξαγωγή ολοκληρωμένων επιβατικών αυτοκινήτων, η Νότια Καρολίνα συγκεντρώνει το 16% του συνόλου της αμερικανικής αγοράς. Αυτός ο αριθμός απεικονίζει θαυμάσια την ασύγκριτη συνοχή της πολιτείας και το κύρος της, αφού είναι ένας από τους πιο δυνατούς ‘παίκτες’ στην παγκόσμια σκηνή των κατασκευαστών αυτοκινήτου.»

Την τελευταία χρονιά, η BMW Manufacturing στη Νότια Καρολίνα κατασκεύασε 371.284 αυτοκίνητα, επίδοση που μεταφράζεται σε περίπου 1.400 οχήματα την ημέρα. Από όλα αυτά τα μοντέλα, τα 272.346 (δηλαδή σχεδόν το 70%) αποτέλεσαν αντικείμενο εξαγωγής!

Τα περισσότερα από αυτά εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ από το κοντινό λιμάνι του Charleston, έχοντας συνολική αξία της τάξης των 8,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου 7,1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 13%, που δεν έφυγε από τη χώρα από το Charleston, εγκατέλειψε τις ΗΠΑ από την πολιτεία της Γεωργίας (Savannah και Brunswick) και της Φλόριντα (Jacksonville, Miami και Everglades).

Σημειώνουμε ότι η μονάδα της BMW στο Spartanburg είναι μία από τις πιο οικολογικές στην Αμερική. Παράγει σχεδόν το ήμισυ της ενέργειάς της, χρησιμοποιώντας μεθάνιο, που προέρχεται από μία κοντινή υγειονομική ταφή και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από δύο τουρμπίνες.