Ξαφνικό τέλος του Marchionne από το γκρουπ FCA


H επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για αξεπέραστα προβλήματα με την υγεία του ύστερα από μία εγχείρηση στον ώμο πριν λίγο καιρό.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/7/2018

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους managers της αυτοκίνησης των τελευταίων δεκαετιών, ο Sergio Marchionne εγκατελείπει την θέση του CEO στο γκρουπ FCA ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη συνταξιοδότησή του.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση δημιούργησε τεράστιο θόρυβο στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ο Marchionne ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο χαρισματικές περιπτώσεις στελέχους, έστω και αν με τις αποφάσεις του πολλές φορές πόλωσε το κοινό, και ιδίως τους φίλους των ιταλικών brands που είχε υπό τον έλεγχό του.

Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για αποχώρηση λόγω επιπλοκών που προέκυψαν σε εγχείρηση που έκανε στον ώμο πριν μερικές εβδομάδες. Επιπλοκές που σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στην δουλειά.

Tην θέση του θα αναλάβει προσωρινά ο Mike Manley, αν και όλα δείχνουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Jeep και της Ram θα είναι και η τελική επιλογή για την αντικατάσταση του Marchionne. Αποφασίστηκε επίσης να τοποθετηθεί ο Louis Carey Camilleri ως διευθύνων σύμβουλος της Ferrari (στο ΔΣ της οποίας συμμετέχει από το 2015) ενώ πρόεδρος της εταιρίας θα είναι ο εγγονός του Gianni Agneli, John Elkan μέχρι νεωτέρας.

Οι ξαφνικές αυτές ανακατατάξεις έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και ιδίως στην Ιταλία, καθώς την 1η Ιουνίου είχε ανακοινωθεί το επόμενο πενταετές πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο είχε δώσει έμφαση στην Jeep και τα αμερικάνικα pick-up και εξωθούσε την Fiat στην απαξίωση.

Η είδηση της αποχώρησης του Marchionne για λόγους υγείας (;) έφερε ανακούφιση σε πολλούς φίλους της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μένει βέβαια να δούμε προς τα που θα κινηθούν οι αντικαταστάτες του, αν και το παρελθόν τους μας δείχνει ότι μάλλον θα συνεχίσουν την πορεία του γκρουπ FCA από εκεί που το άφησε ο Marchionne.