Hλεκτρικό αυτοκίνητο με... ορθοπεταλιές!


Μία πατέντα που κατέθεσε η Toyota μας δείχνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές εναλλακτικές ιδέες για να κατασκευάσουμε καθαρά ηλεκτρικάαυτοκίνητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΤΟΥΟΤΑ
  • 23/6/2018

Τι θα λέγατε να επιστρέφατε στα παιδικά σας χρόνια και τα μικρά αυτοκινητάκια με τα πεντάλ ποδηλάτου; Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκαν στην Toyota και παντεντάρισαν ένα σύστημα με πεντάλ ποδηλάτου για την ενίσχυση της φόρτισης ενός ηλεκτρικού μοντέλου του μέλλοντος.

Όπως βλέπουμε και στο σκίτσο που κατατέθηκε, στην πράξη οι επιβάτες του συγκεκριμένου οχήματος έχουν εμπρός από τα πόδια τους τα κλασικά πεντάλ των ποδηλάτων. Με την κίνησή τους παράγουν ενέργεια με την οποια φορτίζουν τις μπαταρίες του αυτοκινήτου. 

Η ιδέα έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, αν και μάλλον λίγο πρακτική αξία, καθώς η ισχύς που μπορεί να παράξει ένας άνθρωπος με αυτή την πέθοδο είναι περίπου 0,5 Kwh. Στην πράξη δηλαδή μιλάμε για πάρα πολύ μικρή διαφορά, πυ στην ουσία δεν προσθέτει σχεδόν τίποτα στην ικανότητα κίνησης του αυτοκινήτου με ηλεκτρισμό.

Ίσως η πατέντα της  Toyota θέλει να δείξει ότι η κίνηση με ένα EV μπορεί να συνδυαστεί με μία μορφή σωματικής άσκησης. Ή μπορεί να θέλει να τραβήξει τα βλέμματα πάνω στις ιδέες της εταιρίας για το πως μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά την αυτοκίνηση της επόμενης και μεθεπόμενης δεκαετίας. Κάτι που σίγουρα το κατάφερε και με το παραπάνω.