Η XJ της Jaguar συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής (video)


Με χαρακτηριστική εμφάνιση και κομψή χαμηλή σιλουέτα -ο λόγος για τις κλασικές εκδόσεις της- η XJ έχει προσδιορίσει την εικόνα της Jaguar τα τελευταία 50 χρόνια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 26/4/2018

H XJ, η κορυφαία λιμουζίνα της Jaguar, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τον τελευταίο μισό αιώνα. Κι αυτό γιατί έχει ένα δικό της διαχρονικό στυλ και υψηλό κύρος, το οποίο δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα αξιοπιστίας που κατά καιρούς ταλαιπωρούσαν τους ιδιοκτήτες της.

Φυσικά μια τέτοια επέτειος δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι, δηλαδή ανεκμετάλλευτη από τη βρετανική εταιρεία. Έτσι στην έκθεση του Πεκίνου -καθόλου τυχαία η επιλογή, μιας και η Jaguar έχει βλέψεις για τη συγκεκριμένη αγορά- παρουσίασε μια ειδική έκδοση της τρέχουσας γενιάς, την XJ 50. Η οποία διαφοροποιείται και οπτικά από τις στάνταρ εκδόσεις χάρη στους επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, τις νέες ζάντες των 20 in και φυσικά τα αντίστοιχα λογότυπα.

Στο εσωτερικό οι δερμάτινες επενδύσεις είναι κορυφαίας ποιότητας και τα πεντάλ μεταλλικά, ενώ και εδώ υπάρχουν σε καίρια σημεία το σήματα που κάνουν σαφές πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη XJ. H οποία στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμη με κανονικό και μεγάλο μεταξόνιο και σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα: λευκό, μαύρο, μπλε και κόκκινο. Οι διαθέσιμοι κινητήρες θα είναι ο turbo diesel των 3.0 lt και των 300 PS και ο V8 βενζίνης με τα 400 PS.

H νυν γενιά της Jaguar ΧJ τείνει πάντως στο να συμπληρώσει δέκα χρόνια παρουσίας στην αγορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό, ούτε ως φήμη, αναφορικά με μια πιθανή διάδοχό της. Ίσως αυτό γίνει με την είσοδος στο 51ο έτος.